Légicsapásokkal segíti a Fülöp-szigeteket az USA

Washington hamarosan bejelenti, hogy hadműveletet kezd a Fülöp-szigeteken, légicsapásokat mérve az Iszlám Államhoz köthető Maute terrorszervezet harcosaira – jelentette hétfőn az NBC amerikai tévécsatorna.

Az NBC két védelmi minisztériumi forrása szerint az erre vonatkozó terveket jelenleg mérlegelik a Pentagonban. A légicsapásokat minden valószínűség szerint pilóta nélküli repülőgépekkel hajtanák végre.

A csatorna úgy tudja, hogy az amerikai műveletek megindítását napokon belül bejelentik, miután a Fülöp-szigeteki hadsereggel harcban álló dzsihadisták a térség több, az Egyesült Államokkal szövetségesi viszonyban lévő országát is fenyegetik.

Hírügynökségek emlékeztetnek rá, hogy Rex Tillerson amerikai külügyminiszter hétfőn a Fülöp-szigeteki fővárosban a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) külügyminiszteri találkozója előtt elmondta: az Egyesült Államok megfigyelési eszközökkel, kiképzéssel, információkkal és repülőgépekkel támogatja Manilát a szélsőségesekkel szemben. Tillerson a sajtónak hangsúlyozta: nem gondolja, hogy az iszlamistákkal szembeni amerikai segítség összeegyeztethetetlen volna a Fülöp-szigeteki hatóságok emberi jogi szempontból aggályosnak tartott drogellenes kampányával.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök és az amerikai külügyminiszter az ASEAN 50. külügyminiszteri tanácskozása alkalmával egyeztetett Manilában – a mostani volt az eddigi legmagasabb szintű találkozó Donald Trump amerikai elnök kormányzata és Duterte között, s a találkozón egyebek mellett megvitatták a dél-Fülöp-szigeteki Mindanao szigetén, Marawiban kialakult biztonsági helyzetet is.

A városban már negyedik hónapja összecsapások folynak az Iszlám Állammal szövetséges Maute fegyveresei és a kormánycsapatok között. A harcok miatt a Fülöp-szigeteki törvényhozás júliusban megszavazta Duterte indítványát, hogy további öt hónapra hosszabbítsák meg a május végén, eredetileg 60 napra meghirdetett katonai igazgatás bevezetését.

A harcokban május óta több mint 600 ember vesztette életét, többségében a lázadók soraiból, de több tucat civil lakost is kivégeztek a szélsőséges fegyveresek, akik jelenleg mintegy 300 túszt tartanak fogva Marawiban, és a kormányerők emiatt nem tudnak átfogó támadást indítani ellenük.

Az amerikai haderő évek óta megoszt hírszerzési információkat a Fülöp-szigetekkel – reagált az amerikai beavatkozás tervével kapcsolatos értesülésre Jeff Davis, a Pentagon szóvivője.

“Immár 15 éve folyamatos a terrorellenes jelenlétünk a Fülöp-szigeteken” – tette hozzá.

Jelenleg is van a terepen egy kisebb amerikai katonai egység, amely az Iszlám Állam elleni harcot támogatja – írta hírportálján az NBC tévécsatorna.

Bár a Fülöp-szigetek több mint száz éve hagyományosan amerikai szövetségesnek számít, a fentiek némileg ellentmondanak Rodrigo Duterte korábbi heves hangvételű nyilatkozatainak, melyben azt hangoztatta, hogy országának nincs szüksége az amerikai jelenlétre és inkább Oroszországgal és Kínával szeretne együttműködni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ/ANSA/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

epa06358399 Supporters wave Corsican flags during a campaign meeting of the 'Pe a Corsica' (lit. Pour la Corse / eng. For Corsica) nationalist list ahead of the territorial elections in Corte, Corsica island, France, 29 November 2017. The elections will take place on 03 and 10 December in Corsica island.  EPA/OLIVIER SANCHEZ

Korzikán taroltak a függetlenségpártiak

A magát nacionalistának nevező pártszövetség nagyarányú győzelmet aratott vasárnap Korzikán a regionális parlamenti választások második fordulójában. A Franciaországhoz tartozó szigetet eddig is irányító erő kezdeményezi a tárgyalások megnyitását a francia kormánnyal a nagyobb autonómiáról, de kizárták, hogy elszakadásra törekednének.

Read More »