Iránba megy a Dacia Duster

Irán eddigi legnagyobb autóipari üzletét kötötte a francia Renault autógyártó konszernnel hétfőn – adta hírül hétfőn az iráni állami hírügynökség.

Két iráni vállalat, az IDRO és a Negin Group, valamint a francia Renault között hétfőn megszületett a megállapodás, melynek keretein belül jövőre mintegy 150 ezer, 2019-ben pedig újabb 150 ezer járművet gyárthat Iránban a 3 cég közös vállalata, amelyben a Renault-nak 60 százalékos részesedése lesz.

Dacia Duster - kép forrása: Daciagroup

Dacia Duster – kép forrása: Daciagroup

A 660 millió eurós beruházás 3000 új munkahelyet teremthet Iránban, a teheráni üzemben a jövő évben Duster és Symbol modellek gyártása kezdődhet meg.  Tavaly a francia PSA Peugeot Citroen autógyártó egyezett meg iráni partnerével egy új iráni autógyár létesítéséről, ahol évi 200 ezer járművet gyárthatnak.

Iránban évente mintegy 1 millió 350 ezer járművet gyártanak, azonban az iráni hatóságok reményei szerint ez a szám 2025-re elérheti az évi 3 milliót.

A 2015-ös bécsi atommegállapodás óta, aminek nyomán szankciókat oldottak fel, számos európai vállalat igyekszik szorosabbra fűzni üzleti kötelékeit az országgal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Donald Trump amerikai elnök múlt szerdán írta alá a washingtoni kongresszusban elsöprő többséggel jóváhagyott Oroszországot, Iránt és Észak-Koreát újabb büntetőintézkedésekkel sújtó törvényt.

A törvény Teheránt érintő része szankciókat helyez kilátásba az iráni ballisztikus rakétaprogramban résztvevőkkel szemben, megerősíti a közel-keleti ország elleni fegyverembargót, és célba veszi az iráni Forradalmi Gárdát, az ország elithadseregét is.

Irán időről-időre hajt végre kísérleteket ballisztikus rakétákkal, illetve a közelmúltban egy olyan rakétát is kilőtt, mely műholdat is képes pályára állítani. Az atomalku értelmében Irán semmilyen tevékenységet nem folytathat olyan eszközökkel, melyek képesek nukleáris töltetet célba juttatni, de Teherán következetesen azt állítja, hogy rakétái nem ilyenek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/Xinhua/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

eu usa_1371

Németország a szabadkereskedelem mellett érvelt

Tovább kell erősíteni az utóbbi évtizedekben kifejlődött nemzetközi kereskedelmi rendszert, és mindenkinek be kell látnia, hogy a piacok nyitottságával és a kereskedelem szabadságával jár a legjobban - mondta pénteken Peter Altmaier német gazdasági miniszter az amerikai védővámokkal kapcsolatban.

Read More »
eu_orosz

Az EU nekimegy Oroszországnak a mérgezéses ügy miatt

Az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozat szerint "nagyon valószínű", hogy Oroszország a felelős Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya március eleji angliai megmérgezéséért. A találkozón több uniós tagállam is bejelentette, hogy orosz diplomaták kiutasítását fontolgatja.

Read More »