Észak-Koreára szigorított szankciók várnak, ma szavaz az ENSZ

Már a szombati nap folyamán szavaz az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Észak-Korea elleni szankciók szigorításáról szóló, az Egyesült Államok által előterjesztett határozattervezetről, amely két júliusi ballisztikusrakéta-kísérlete miatt büntetné újra Phenjant – vált ismertté diplomáciai forrásokból.

BT helyi idő szerint délután három órakor – közép-európai idő szerint este kilenckor – tűzi napirendjére a szavazást.

Becslések szerint az Egyesült Államok által beterjesztett szankciós határozattervezet harmadával vágná vissza Észak-Korea exportból származó hárommilliárd dolláros (765 milliárd forint) éves valutabevételét, amelyet Phenjan atom- és rakétaprogramjára költ. A határozat megtiltaná Phenjannak a szén, a vas és vasérc, az ólom és ólomérc, illetve a tenger gyümölcseinek kivitelét. Azoknak az országoknak vagy vállalatoknak, amelyek már kötöttek Észak-Koreával a szankciós listán szereplő nyersanyagok importjáról szóló megállapodásokat, legkésőbb harminc nappal a határozat hatályba lépése után le kell állítaniuk a szállításokat.

A határozattervezet emellett megtiltaná a tagállamoknak, hogy a jelenlegihez képest több észak-koreainak biztosítsanak munkalehetőséget külföldön. Elejét vennék annak is, hogy a külföldi cégek új közös vállalatokat létesítsenek észak-koreai cégekkel, de tiltja az újabb beruházásokat is a már meglévő vállalkozásokba. A tagállamok kötelezettséget vállalnának arra, hogy nem engedik kikötőikbe azokat a hajókat, amelyeket rajtakaptak az ENSZ-szankciók megsértésén. A határozattervezet vagyonbefagyasztással és utazási korlátozásokkal büntet az  észak-koreai atom- és rakétaprogramban közreműködő újabb 13 természetes és jogi személyt, köztük az ország legnagyobb külkereskedelmi bankját is.

Diplomáciai források szerint a BT-ben erős a meggyőződés, hogy Oroszország és Kína is támogatni fogja a határozattervezetet. Washington egy hónapja egyeztet Phenjan legfőbb szövetségesének számító Pekinggel a határozattervezet szövegéről. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a washingtoni-pekingi kompromisszumot tükröző határozattervezetben nincs szó az Észak-Koreába irányuló kínai nyersolajszállítmányok korlátozásáról.

Észak-Korea július 4-én hajtotta végre az első sikeres tesztet egy interkontinentális ballisztikus rakétával, amely az Egyesült Államok egyes területeit, így Alaszkát is képes lett volna elérni. Előzőleg több külföldi média jelentette, hogy Észak-Korea valószínűleg újabb közepes hatótávolságú vagy interkontinentális rakétakísérletre készül. Bővebben….

Kapcsolódó cikkünk: Az USA bombázókkal válaszolt az észak-koreai rakétára

A dokumentum elfogadásához a BT-ben kilenc igen szavazatra van szükség, illetve arra, hogy az öt állandó tag – az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, és Nagy-Britannia – egyike se emeljen vétót.

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Shanghai Daily

A kínaiaknak újra meg kell tanulniuk spórolni

Hosszú évekig a közgazdászok és a politikai döntéshozók üdvözölték a kínaiak hajlandóságát a megtakarítások felhalmozására. Sokak szerint többek között a háztartások alacsony adóssága az oka annak, hogy nem kell félni egy esetleges pénzügyi összeomlástól a világ második legnagyobb gazdaságában. Most azonban úgy tűnik, Kína egyik legnagyobb gazdasági ereje döntő gyengeséggé válik.

Read More »