Megint harcolnak Szíriában

Hónapok óta nem látott hevességű harcok törtek ki pénteken a nyugat-szíriai Hama tartományban – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező szervezet szerint a Hama tartomány azonos nevű székhelyétől 23 kilométerre északra fekvő Maán település körül zajló összecsapásokat intenzív ágyúzás és rakétatűz kísérte – az OSDH úgy tudja, a harcoknak voltak áldozatai.

Az OSDH szerint az összecsapásokat a szíriai rezsim erőinek az ellenzéki fegyveresek területére történt előrenyomulása váltotta ki. A Damaszkusz szövetségesének számító Hezbollah síita milícia viszont azt közölte, hogy a szíriai hadsereg vert vissza egy felkelők által indított támadást.

A térségben tevékenykedik más radikális iszlamista csoportok mellett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat korábbi helyi szárnyát is soraiban tudó Tahrír es-Sám fegyveres koalíció.

Hama északi része jobbára nyugodtnak volt mondható május eleje óta, amikor a szíriai kormányt segítő Oroszország és az ellenzékieket támogató Törökország feszültségcsökkentési folyamatban állapodott meg. A szíriai hadsereg időközben az ország keleti csücskére összpontosította figyelmét, az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemre.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az OSDH péntekre virradóra harcokról számolt be Homsztól északra is, mindössze órákkal azt követően, hogy a térségben feszültségcsökkentési övezet létrehozásában állapodott meg orosz közvetítéssel a szíriai mérsékelt ellenzék és Bassár el-Aszad elnök kormánya. Értesülések szerint a kormányerők és a felkelők egymás állásait lőtték a Damaszkusz közelében lévő kelet-gútai tűzszüneti övezetben is.

Az OSDH összesítése szerint július 22-e, vagyis a fegyvernyugvás bejelentése óta legalább 25 civil vesztette ott életét. Kelet-Gútában emellett az orosz katonai rendőrség alakulatai ellenőrzik a tűzszüneti megállapodás betartását.

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Shanghai Daily

A kínaiaknak újra meg kell tanulniuk spórolni

Hosszú évekig a közgazdászok és a politikai döntéshozók üdvözölték a kínaiak hajlandóságát a megtakarítások felhalmozására. Sokak szerint többek között a háztartások alacsony adóssága az oka annak, hogy nem kell félni egy esetleges pénzügyi összeomlástól a világ második legnagyobb gazdaságában. Most azonban úgy tűnik, Kína egyik legnagyobb gazdasági ereje döntő gyengeséggé válik.

Read More »