Elhalasztja új tőzsdei kibocsátását a Siemens

Csalódást keltő gyorsjelentést tett közzé csütörtökön a Siemens AG német konszern, amelynek vezetője egyúttal bejelentette, hogy a jövő év első felére halasztják az egészségügyi részleg, a Siemens Healthineers tőzsdei bevezetését.

Joe Kaeser vezérigazgató tavaly novemberben jelentette be, hogy önálló vállalattá alakítják és tőzsdére viszik az egészségügyi üzletágat. A döntéssel az volt a cél, hogy a Siemens még inkább alaptevékenységére – gyárautomatizálásra, ipari szoftverekre és energiatechnológiára – összpontosítsa erejét.

A Siemens Healthineers, amelynek becsült értéke 40 milliárd euró, a diagnosztizálás és a terápiás kezelések terén alkalmazott technológiák, eszközök mellett digitális egészségügyi szolgáltatásokat és kórházfelügyeleti megoldásokat is fejleszt és értékesít.

A tőzsdei kibocsátás késleltetésének híre a gyengébb negyedéves jelentéssel párosulva azt eredményezte, hogy a Siemens árfolyama több mint 3 százalékkal, 112,50 euróra csökkent a frankfurti börzén, amelynek irányadó indexe, a DAX – egyedüliként a vezető nyugat-európai mutatók közül – veszteségben, 0,22 százalékos mínuszban zárta a napot.

A június 30-án végződő három hónapban a müncheni konszern – amely az orvosi képalkotó eszközöktől kezdve a szélerőmű-generátorokon át a vasúti szerelvényekig sok terméket gyárt – bevételei éves összevetésben 8 százalékkal 21 milliárd 413 millió euróra, nettó profitja pedig 7 százalékkal 1 milliárd 464 millió euróra, részvényenként 1,74 euróra emelkedett. A rendelésállomány azonban 6 százalékkal 19 milliárd 824 euróra esett.

Az ipari tevékenységből származó nyereség 2,25 milliárd euróra rúgott, ami elmarad a 2,41 milliárd eurós elemzői várakozásoktól. A haszonkulcs 10,4 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 10,8 százalékról. Az egyik legnagyobb vetélytárs, a General Electric a múlt héten arról számolt be, hogy 1 százalékponttal, 13,2 százalékra emelkedett a haszonkulcsa.

Az ipari célú megrendelések 9 százalékkal estek, a bevételek pedig csupán 3 százalékkal nőttek. A piacokat csalódással töltötte el, hogy a legnagyobb bevételt hozó részleg – az energia és gáz üzletág – rendelésállománya 41 százalékkal, profitja pedig 23 százalékkal csökkent.

Ugyanakkor a Healthineers, valamint a gyártás automatizálásával foglalkozó Digital Factory és a közlekedési divízió, a Siemens Mobility a piaci várakozások fölött teljesített.

A Siemens felügyelőbizottsága csütörtökön 2,5 évvel, 2021-ig meghosszabbította a befektetők körében nagy népszerűséget élvező Kaeser vezérigazgatói megbízatását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Szkopje, 2018. január 18.
Radmila Sekerinska macedón védelmi miniszter (b) üdvözli Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Szkopjéban 2018. január 18-án. Stoltenberg kétnapos látogatásra érkezett Macedóniába. (MTI/EPA/Tomislav Georgiev)

Macedónia a NATO-tagságot sürgeti

Gjorge Ivanov macedón elnök azt kérte Jens Stoltenberg NATO-főtitkártól csütörtökön Szkopjéban, hogy Macedónia végre kapja meg a régóta "megérdemelt" NATO-tagságot. Stoltenberg szerint azonban a csatlakozás előtt Macedóniának rendeznie kell a több, mint két évtizedes névvitáját Athénnal.

Read More »