Elhalasztja új tőzsdei kibocsátását a Siemens

Csalódást keltő gyorsjelentést tett közzé csütörtökön a Siemens AG német konszern, amelynek vezetője egyúttal bejelentette, hogy a jövő év első felére halasztják az egészségügyi részleg, a Siemens Healthineers tőzsdei bevezetését.

Joe Kaeser vezérigazgató tavaly novemberben jelentette be, hogy önálló vállalattá alakítják és tőzsdére viszik az egészségügyi üzletágat. A döntéssel az volt a cél, hogy a Siemens még inkább alaptevékenységére – gyárautomatizálásra, ipari szoftverekre és energiatechnológiára – összpontosítsa erejét.

A Siemens Healthineers, amelynek becsült értéke 40 milliárd euró, a diagnosztizálás és a terápiás kezelések terén alkalmazott technológiák, eszközök mellett digitális egészségügyi szolgáltatásokat és kórházfelügyeleti megoldásokat is fejleszt és értékesít.

A tőzsdei kibocsátás késleltetésének híre a gyengébb negyedéves jelentéssel párosulva azt eredményezte, hogy a Siemens árfolyama több mint 3 százalékkal, 112,50 euróra csökkent a frankfurti börzén, amelynek irányadó indexe, a DAX – egyedüliként a vezető nyugat-európai mutatók közül – veszteségben, 0,22 százalékos mínuszban zárta a napot.

A június 30-án végződő három hónapban a müncheni konszern – amely az orvosi képalkotó eszközöktől kezdve a szélerőmű-generátorokon át a vasúti szerelvényekig sok terméket gyárt – bevételei éves összevetésben 8 százalékkal 21 milliárd 413 millió euróra, nettó profitja pedig 7 százalékkal 1 milliárd 464 millió euróra, részvényenként 1,74 euróra emelkedett. A rendelésállomány azonban 6 százalékkal 19 milliárd 824 euróra esett.

Az ipari tevékenységből származó nyereség 2,25 milliárd euróra rúgott, ami elmarad a 2,41 milliárd eurós elemzői várakozásoktól. A haszonkulcs 10,4 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 10,8 százalékról. Az egyik legnagyobb vetélytárs, a General Electric a múlt héten arról számolt be, hogy 1 százalékponttal, 13,2 százalékra emelkedett a haszonkulcsa.

Az ipari célú megrendelések 9 százalékkal estek, a bevételek pedig csupán 3 százalékkal nőttek. A piacokat csalódással töltötte el, hogy a legnagyobb bevételt hozó részleg – az energia és gáz üzletág – rendelésállománya 41 százalékkal, profitja pedig 23 százalékkal csökkent.

Ugyanakkor a Healthineers, valamint a gyártás automatizálásával foglalkozó Digital Factory és a közlekedési divízió, a Siemens Mobility a piaci várakozások fölött teljesített.

A Siemens felügyelőbizottsága csütörtökön 2,5 évvel, 2021-ig meghosszabbította a befektetők körében nagy népszerűséget élvező Kaeser vezérigazgatói megbízatását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »