Egymillió fővel csalhatták el a venezuelai választást

Legalább egy millió fővel manipulálták a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlési választásokon a szavazói részvételt – jelentette be szerdán a dél-amerikai ország választási eljárásában 2004 óta közreműködő Smartmatic nevű számítástechnikai cég londoni sajtótájékoztatóján.

Nincsenek kételyeink, hogy a szavazói részvételt manipulálták az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokon – mondta Antonio Mugica, a Smartmatic vezérigazgatója. Mugica szerint vállalata, amely világszerte elektronikus berendezéseket biztosít választások megtartásához, a venezuelai elektronikus szavazórendszernek köszönhetően tudta megállapítani, hogy a hivatalos adatok nem feleltek meg a valóságnak.

A Smartmatic becslései szerint legkevesebb 1 millió voksolóval tér el a hatóságok által bejelentett szavazói részvétel a valóstól. A cégvezető ugyanakkor nem említette, hogy 1 millióval több vagy kevesebb szavazópolgárt számolt-e a venezuelai választási bizottság.

Mugica emellett kitért a válaszadás elől, amikor arról kérdezték, hogy a manipulált választói részvételi arány kihatással volt-e a szavazás eredményére. Hozzáfűzte: a cég megállapításait eddig még nem juttatta el a venezuelai választási bizottságnak.

A venezuelai ellenzék, illetve a nemzetközi közösség által is élesen bírált vasárnapi voksoláson hivatalos adatok szerint 8,1 millióan vettek részt az alkotmány újraírásával megbízott alkotmányozó nemzetgyűlés tagjainak megválasztásán. Ez a szám több mint kétszerese az ellenzék és a független szakértők becsléseinek, akik 2-3 millió szavazóról beszéltek. Tovább

Eközben Julio Borges venezuelai házelnök bejelentette, hogy az ellenzéki többségű törvényhozás vizsgálatot kér az állítólagos választási csalás miatt. A caracasi törvényhozás elnöke szerint a Smartmatic megállapításai “teljességgel alátámasztják” mindazt, amit ellenzéki vezetők és független elemzők eddig is feltételeztek.

Borges hozzátette: a választási bizottság tagjai által elkövetett esetleges törvényszegések kivizsgálására Louisa Ortega főügyészt kérik fel. Ortega az államapparátuson belül a belső ellenállás vezéralakja lett az elmúlt hónapokban.

  • Frissítés: vizsgálat indult a kormány ellen választási csalás gyanújával
Luisa Ortega Díaz venezuelai főügyész tömeges választási csalás gyanújával vizsgálatot indított a venezuelai kormány és a választási hatóságok ellen.

“Két államügyész vizsgálódik az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztásakor elkövetett csalások ügyében a Smartmatic cég segítségével” – jelentette be Ortega Díaz szerda este Caracasban. Lépéséről nyilatkozott a CNN amerikai hírtelevíziónak is.

A főügyész sokáig kitartóan támogatta Nicolás Maduro venezuelai elnököt és szocialista pártját, de a közelmúltban szembefordult az államfővel. Maduro többször jelezte: fel fogja menteni hivatalából Ortega Díazt, akinek útlevelét nemrég bevonták. A jogász határozottan bírálta Maduro terveit az alkotmányozó nemzetgyűlésre vonatkozóan.

A választási bizottság azt közölte, hogy mintegy 8,1 millióan járultak urnákhoz a hétvégén, ami 41,5 százalékos részvételi arányt jelent. Független szakértők ezzel szemben maximum ennek a felére becsülték a szavazók számát. A voksolók száma azért fontos, mert megmutatja, hogy hányan támogatják még mindig Madurót, a Venezuelát sújtó súlyos belpolitikai és gazdasági válság ellenére.

Maduro is reagált a vádakra az alkotmányozó gyűlés tagjai előtt mondott beszédében. Az elnök szerint a Smartmatic vezetője része annak az amerikai összeesküvésnek, melynek célja a választás hitelességének megkérdőjelezése. Maduro szerint a Smartmatic engedett az amerikai nyomásnak, s ezért vonta kétségbe a kormány adatait.

Az Európai Unió a nap folyamán bejelentette, hogy nem ismeri el az alkotmányozó nemzetgyűlést. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte: az EU felszólítja Nicolás Maduro elnököt, hogy ne hívja össze a szóban forgó testületet mivel annak legitimitása és a népképviseleti jellege aggályos. A főképviselő a politikai foglyok szabadon engedését követelte, és sejtetni engedte, hogy Brüsszel a demokratikus alapelvek és a venezuelai alkotmány további megsértése esetén szankciókkal fog válaszolni. Tovább

Az Egyesült Államok hétfőn vetett ki szankciókat Nicolás Maduróra a vasárnap megtartott alkotmányozó nemzetgyűlési választások miatt. Egy héttel korábban a Maduro-kormányzat egyes tagjai és befolyásos caracasi vezető politikusok ellen foganatosított szankciókat az amerikai vezetés.

Két nappal a vitatott alkotmányozó nemzetgyűlési választások után a venezuelai titkosszolgálat (Sebin) kedd hajnalban ismeretlen helyre szállította az eddig házi őrizetben tartott Leopoldo López és Antonio Ledezma ellenzéki vezetőket.

A világ legnagyobb olajkészleteivel rendelkező ország több mint két éve súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzd, mára gyakorlatilag a polgárháború szélére sodródott. Maduro az alkotmányozó nemzetgyűléstől a válság megoldását várja. Az ellenzék viszont amiatt aggódik, hogy az elnök így akarja bebetonozni hatalmát.

Kapcsolódó cikkünk: Hamarosan bevezethetik a rendkívüli állapotot Venezuelában

Forrás: MTI/Reuters/AP/APA/dpa / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek