Öböl menti viszály: amerikai közvetítők békítenék a feleket

Az Egyesült Államok két közvetítőt küld az Arab(Perzsa)-öböl térségébe, hogy segítsen a Katar körüli válság megoldásában – jelentette be kedden Rex Tillerson amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője Washingtonban újságírók előtt hangsúlyozta, hogy “az érintett felek pillanatnyilag még nem is beszélnek egymással”.

A miniszter meg is nevezte a két közvetítőt: Tim Lenderking diplomatát, az Egyesült Államok szaúd-arábiai nagykövetségének volt munkatársát és Anthony Zinni nyugalmazott tábornokot, az Egyesült Államok Közel-Keletet is “felügyelő” Középső Parancsnokságának volt főparancsnokát, aki különmegbízottként a palesztin-izraeli konfliktusban is már ellátott közvetítői feladatokat.

Rex Tillerson a külügyminisztériumban tartott tájékoztatón leszögezte: az amerikai kormányzat célja nem egyszerűen az, hogy Katar és az ellene bojkottot hirdető államok szóba álljanak egymással, hanem hogy tárgyalóasztalhoz is üljenek és legalább meginduljon a párbeszéd és a vita közöttük.

Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom június 5-én hirdetett teljes körül – szárazföldi, tengeri és légi – bojkottot Katar ellen, azzal vádolva meg a kicsiny monarchiát, hogy támogatja a muszlim szélsőségeseket, finanszírozza a nemzetközi terrorizmust, és megpróbálja destabilizálni az Öböl térségét. Ezen kívül szemére hányták Dohának azt is, hogy túlságosan baráti a viszonya Iránnal, amelyről a bojkottot meghirdető államok úgy gondolják, hogy a terrorizmus egyik fő támogatója.

Az Egyesült Államok nehéz helyzetben van, hiszen a térségben mind Szaúd-Arábia, mind Katar fontos szövetségese. A katari főváros, Doha melletti amerikai támaszponton mintegy 11 ezer amerikai katona állomásozik, s innen indul bevetésre az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen. Az amerikai diplomácia folyamatosan közvetíteni próbál a válságban. A legutóbb Tillerson külügyminiszter járt Dohában, ahol megállapodást írt alá a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemről. Katar egyébként mindig határozottan cáfolta, hogy az ellene felhozott vádak megalapozottak volnának.

“Eltökéltek vagyunk, hogy ez a válság megoldódjék és ismét helyreálljon az Öböl-térség egysége” – hangsúlyozta kedden Rex Tillerson.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek