Olasz hadihajók Líbia partjai mentén akadályozzák az embercsempészetet

Az olasz parlament alsóháza szerdán elfogadta a kormány új tervét, amely Líbia partjai mentén akadályozná az embercsempészek ténykedését. Pár órával később a szenátus is megszavazta a javaslatot, amelynek megvalósulása előtt immár nincs akadály.

Az alsóházban 630 képviselő közül 328 szavazott igennel a tervre, a 321 tagú szenátusban 191 igent kapott az előterjesztés.

Az olasz kormány múlt héten pénteken határozta el a műveletet, amelynek keretében olasz hadihajók technikai és logisztikai segítséget nyújtanának a líbiai parti őrségnek anélkül, hogy sértenék az észak-afrikai ország szuverenitását.

Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter kedden a parlament védelmi bizottsága előtt hangsúlyozta, hogy az olasz haditengerészet líbiai missziójában két hadihajó vesz majd részt, amelyek a 2015 márciusától a Földközi-tengeren a Biztonságos Tenger elnevezésű olasz műveletben szolgáltak, azaz eddig is tengeri ellenőrzést végeztek a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon. Újdonságot az jelent, hogy a két olasz hadihajó líbiai felségvizeken folytatja majd munkáját.

A két olasz hadihajón összesen 700 olasz katona szolgál. Roberta Pinotti közölte, hogy joguk van az önvédelemhez, vagyis ha tüzet nyitnak rájuk, válaszolhatnak. Előreláthatóan 2017. december 31-ig tart a küldetés.

Az Olaszországba érkező bevándorlók 96 százaléka Líbiából indul el.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

szerbia

Nemsokára átalakulhat a szerb kormány

Kormányátalakítás várható Szerbiában a közeljövőben - jelentette be Ana Brnabic miniszterelnök kedden, aki terveiről az államfővel is egyeztet hamarosan. A miniszterelnök ugyanakkor közölte, hogy szükség esetén akár ő is lemond, mert jelenleg a kormány nem tud csapatként működni, így pedig nem tud eredményeket felmutatni.

Read More »