Újra börtönben vannak a venezuelai ellenzék vezetői

Két nappal a vitatott alkotmányozó nemzetgyűlési választások után a venezuelai titkosszolgálat (Sebin) kedd hajnalban elhurcolta az eddig házi őrizetben tartott Leopoldo López és Antonio Ledezma ellenzéki vezetőket – közölték a családtagok. Az Európai Unió és az ENSZ illetékesei egyértelműen rossz irányba tett lépésnek minősítették López és Ledezma elhurcolását.

Ledezma korábban a venezuelai főváros polgármestere volt, López pedig a Népakarat nevű jobboldali ellenzéki párt alapítója. Hozzátartozóik szerint a két politikus sorsáért mostantól Nicolás Maduro elnök felel.

“Otthonából hurcolták el Leopoldót. Nem tudjuk, hol van” – írta a Twitteren López felesége, Lilian Tintori. Tintori egy videót is megosztott, amelyen látható, hogy a Sebin ügynökei egy autóba tuszkolják az ellenzéki politikust. Ledezma elfogásáról is közzétettek képeket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ügyvédjeik és hozzátartozóik később közölték, hogy visszavitték őket a Caracastól pár órányi útra lévő Ramo Verde katonai börtönbe, ahol korábban a büntetésüket töltötték, mielőtt könnyítésként házi őrizetbe kerültek. López ügyvédje elmondta a sajtónak, hogy a nap folyamán találkozni akar a védencével. Ledezma felesége egy madridi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az ő ügyvédjeik is tudomást szereztek a férje hollétéről.

“Azért vitték el Leopoldo Lópezt és Ledezmát, hogy megfélemlítsenek és demoralizáljanak minket” – vélekedett Freddy Guevara ellenzéki képviselő.

A helyi tájékoztatási minisztérium nem kommentálta a történteket, a Legfelsőbb Bíróság azonban jókora késéssel bejelentette, hogy a két politikus szökésre készült, ezért vitték vissza őket a börtönbe.

López három évig börtönben raboskodott a 2014-es utcai tüntetésekben játszott szerepéért, majd július elején házi őrizetbe helyezték – ezt az intézkedést sokan a belpolitikai viszály rendezése irányába tett előrelépésként értékelték.

A másként gondolkodó politikus ügyvédje, Juan Gutierrez a Twitter internetes közösségi portálon azt írta:

“Nincs jogi alapja a házi őrizetre vonatkozó döntés visszavonásának.”

Ledezma 2015 óta volt házi őrizetben, korábban őt is bebörtönözték, mert a vád szerint államcsínnyel meg akarta buktatni Madurót.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az elmúlt napokban mindkét ellenzéki vezető felszólította a venezuelaiakat, hogy csatlakozzanak a vasárnap megválasztott alkotmányozó nemzetgyűlés elleni tüntetésekhez. Az ellenzék bojkottálta a szavazást, és a nemzetközi közösség jelentős része is a demokrácia elleni lépésként értékelte a Maduro híveiből álló, 545 fős testület létrehozását.

Catherine Ray, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője kedden, brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az unió illetékesei szerint a venezuelai ellenzékiek elhurcolása “egyértelműen rossz irányba tett lépés”, amely a feszültségek fokozódásához vezethet.

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke keddi nyilatkozatában szankciók bevezetését javasolta a venezuelai vezetéssel szemben. Arról tájékoztatott, hogy levelet küldött Jean-Claude Juncker európai bizottsági és Donald Tusk európai tanácsi elnököknek, amelyben a venezuelai kormány tagjainak – beleértve Nicolás Maduro elnököt és környezetét – európai bankokban tárolt pénzeszközeinek befagyasztását és az uniós beutazásuk tilalmát kérte. Aláhúzta, az ellenzéki vezetők elhurcolása egy újabb lépés a diktatúra felé. Az Európai Uniónak ki kell állnia a demokráciáért és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett nem csak Európában, hanem azon kívül is.

Az ENSZ főtitkára sürgős politikai tárgyalásokra szólította fel a venezuelai kormányt és ellenzékét, hogy el lehessen kerülni a helyzet további romlását.
“A főtitkár nyomatékosan kér minden venezuelait, különösen a hatalom képviselőit, hogy tegyenek meg minden erőfeszítést a feszültség enyhítéséért, a további erőszak és emberéletek elvesztésének megelőzéséért, valamint a politikai párbeszédhez vezető út megtalálásáért” – közölte António Guterres szóvivője.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek