Németország újabb jelentős összeggel segíti Moszul újjáépítését

Moszulnak az iraki hadsereg általi visszafoglalása után Németország 100 millió euróval (több mint 30 milliárd forint) megemelte az észak-iraki város stabilizálására és újjáépítésére szánt segélyeit – közölte kedden a berlini kormány egyik minisztere.

Gerd Müller nemzetközi gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős miniszter a Funke-Gruppe német médiacsoport lapjainak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az összeg felét máris átutalták. A CSU (Bajor Keresztényszociális Unió) politikusa szerint a segélyt elsősorban a víz- és áramellátás megteremtésére, lakások építésére és az orvosi ellátás biztosítására szánják.

A Moszulból elmenekültek vissza akarnak térni. “Fontos, hogy az embereket ebben ne hagyjuk magukra” – mondta Müller.

Haider al-Abadi iraki kormányfő július 10-én jelentette be hivatalosan, hogy a kormányerők kilenchavi kemény harcokat követően visszafoglalták Moszul városát, az Iszlám Állam utolsó erődítményét Irakban. Moszul 2014 júniusa óta volt a dzsihadisták kezén, s a visszafoglalásáért vívott harcokban több ezren veszítették életüket. A harcok kezdete óta több mint egymillió ember menekült el Moszulból és a környező térségekből. Magában a városban egész kerületek hevernek romokban.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek