Jövő évtől betiltja a kártyás pótdíjakat Nagy-Britannia

A brit pénzügyminisztérium a hitelkártyákkal és fizetőkártyákkal történő fizetésekre az üzletek által kivetett pótdíjak betiltását tervezi.

A változásokat 2018. január 13-tól tervezi életbe léptetni a brit kormány, amellyel teljes egészében megszüntetnék az olyan fizetési eszközökre kivetett plusz díjakat is, mint például az Apple Pay, a Paypal vagy az American Express.

Az új szabályozással Nagy-Britannia a hasonló célú uniós követelménynél szigorúbb rendszert alkalmazna, az EU-ban ugyanis csak a Visa és Mastercard kártyái mentesülnek a plusz díjak alkalmazhatósága alól.

A brit minisztérium becslése szerint 2010-ben 473 millió font bevétele származott a kártyás fizetésekre kivetett pótdíjakból a különböző üzleteknek, értékesítési portáloknak, légitársaságoknak, vagy akár például ételrendeléseket intéző mobiltelefonos alkalmazásoknak, de még a kormányhivataloknak is.

„Egy modern országban nem lehet helye az ügyfeleket ‘megvágó’ (rip-off) módszerek alkalmazásának, a kártyás fizetésekre kivetett pótdíjaknak ezért meg kell szűnnie Nagy-Britanniában”  – jelentette ki közleményben Stephen Barclay, pénzügyminisztériumi államtitkár.

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek