Hatalmas kiesést okoz az amerikai energiaiparban a közelgő napfogyatkozás

Augusztus 21-én teljes napfogyatkozás lesz Amerikában, melynek következtében egy körülbelül 113 kilométer széles árnyék vetül majd az Egyesült Államokra Oregontól Dél-Karolináig. A rendkívül ritka jelenség miatt nagyjából 9 ezer megawatt energiától esnek el az érintett államok.

2012 óta kilencszeresére nőtt a napenergia használatának aránya az USA-ban, ami jó dolog, viszont kockázatos is egyben, lévén a zöldenergia kevésbé megbízható energiaforrás. Napfogyatkozások korábban is voltak, ám ahogy nőtt a napkollektoros energiatermelő egységek száma, a megfelelő óvintézkedések nélkül a véletlen események kockázata komoly lehet.

Az esemény maga elég rövid, New York-i idő szerint délben kezdődik és délután négyre ér véget. A teljes sötétség ráadásul nem is tart pár percnél tovább, ám a Nap teljesítménye folyamatosan csökken ez idő alatt. A kaliforniai hálózatkezelő szerint a nagy napelemfarmok teljesítménye akár 70 megawattot is eshet percenként egy 82 perces időintervallumban, ennyi időre viszont nem éri meg átállni fosszilis energiákra. A piacnak 6 008 megawattnyi rést kell kitöltenie, mondta Steven Greenlee, a hálózatkezelő szóvivője.

A NASA szerint utoljára 1979-ben észleltek teljes napfogyatkozást az Egyesült Államokban.

Az esemény Kaliforniában gyakorolhatja a legnagyobb hatást a napenergia-termelésre, mivel az állam teljes energiaigényének 40 százalékát napelemek biztosítják. A napfogyatkozás közel 70 százalékkal mérsékli a napsugárzást, mondta Dave Quinn, a Genscape Inc. energiaadat-szolgáltató cég piaci elemzője.

A texasi villamosenergia-hálózat üzemeltetője arra számít, hogy a napfogyatkozás körülbelül 600 megawattnyi napsugárzásra lesz hatással a kérdéses időszakban.

A Bloomberg egyelőre nem közölt pontos becslést, hogy ez mennyibe kerülhet az országnak.

Forrás: Bloomberg

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »