Négymillió euróra lenne szüksége a lett határvédelemnek

Négymillió euróra lenne szüksége pótlólagosan a költségvetésből Lettországnak ahhoz, hogy megerősítse az Oroszországgal közös határát – közölte hétfőn a határvédelmi szolgálat vezetője.

Normunds Garbars a helyi tévének elmondta, hogy év végéig a tervek szerint mintegy 90 kilométer hosszú határszakasz felszerelését és megerősítését fejezik be, ebből egy 40 kilométeres darabon kerítést is emelnek. Összesen 273 kilométeres határszakasz különböző érzékelő berendezésekkel történő felszerelését vették tervbe, 90 kilométeren fizikai határzárat – kerítést – is építenek.

A kivitelezésre a költségvetésből 2018-ben 5 millió eurót szánnak, 2019-ben valamivel kevesebbet. Garbars hozzátette, hogy most négymillió eurót kértek arra, hogy megvalósítsák az elképzelést az orosz határ felszerelésére, amelynek teljes költsége 21 millió euró, de csak 17 milliót különítettek el rá.

A keleti határ megerősítésére tett intézkedések máris eredménnyel jártak: az év eleje óta 65 illegális bevándorlót fogtak el. A korábbi években több száz embert értek tetten illegális határátlépésen. A helyzet mostanra megváltozott, míg korábban nagyszámú vietnamit tartóztattak fel a határon, idén a délkelet-ázsiai országnak csupán 33 állampolgárát fogták el. Megjelentek ugyanakkor más országok állampolgárai, így bangladesiek. Ez láthatóan annak a következménye, hogy változik a helyzet Európa déli részén, “az emberek új útvonalakat keresnek, és mi felkészültünk arra, hogy feltartóztassuk őket” – mondta a lett határvédelmi szolgálat irányítója.

Lettország 2015-ben döntött arról, hogy az Oroszországgal határos terület egyes részein kerítést emel. Ennek magassága a szögesdróttal együtt 2,7 méter, a kerítésen videokamerák és mozgásérzékelők is lesznek. A kerítésből eddig 23 kilométernyi készült el.

Hasonló megfontolásból Lettország kerítést épít a Fehéroroszországgal közös 120 kilométeres határon is. Ezek a munkálatok 2018-ban kezdődnek, a létesítmény ára 9,6 millió euró lesz.

Tavaly Lettországban 369 illegális bevándorlót tartóztattak fel a határtérségben, közülük 250-en Vietnamból érkeztek.

Korábban írtuk: Litvánia kerítést épít az orosz határszakaszon

Forrás: MTI/TASZSZ

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »