Négymillió euróra lenne szüksége a lett határvédelemnek

Négymillió euróra lenne szüksége pótlólagosan a költségvetésből Lettországnak ahhoz, hogy megerősítse az Oroszországgal közös határát – közölte hétfőn a határvédelmi szolgálat vezetője.

Normunds Garbars a helyi tévének elmondta, hogy év végéig a tervek szerint mintegy 90 kilométer hosszú határszakasz felszerelését és megerősítését fejezik be, ebből egy 40 kilométeres darabon kerítést is emelnek. Összesen 273 kilométeres határszakasz különböző érzékelő berendezésekkel történő felszerelését vették tervbe, 90 kilométeren fizikai határzárat – kerítést – is építenek.

A kivitelezésre a költségvetésből 2018-ben 5 millió eurót szánnak, 2019-ben valamivel kevesebbet. Garbars hozzátette, hogy most négymillió eurót kértek arra, hogy megvalósítsák az elképzelést az orosz határ felszerelésére, amelynek teljes költsége 21 millió euró, de csak 17 milliót különítettek el rá.

A keleti határ megerősítésére tett intézkedések máris eredménnyel jártak: az év eleje óta 65 illegális bevándorlót fogtak el. A korábbi években több száz embert értek tetten illegális határátlépésen. A helyzet mostanra megváltozott, míg korábban nagyszámú vietnamit tartóztattak fel a határon, idén a délkelet-ázsiai országnak csupán 33 állampolgárát fogták el. Megjelentek ugyanakkor más országok állampolgárai, így bangladesiek. Ez láthatóan annak a következménye, hogy változik a helyzet Európa déli részén, “az emberek új útvonalakat keresnek, és mi felkészültünk arra, hogy feltartóztassuk őket” – mondta a lett határvédelmi szolgálat irányítója.

Lettország 2015-ben döntött arról, hogy az Oroszországgal határos terület egyes részein kerítést emel. Ennek magassága a szögesdróttal együtt 2,7 méter, a kerítésen videokamerák és mozgásérzékelők is lesznek. A kerítésből eddig 23 kilométernyi készült el.

Hasonló megfontolásból Lettország kerítést épít a Fehéroroszországgal közös 120 kilométeres határon is. Ezek a munkálatok 2018-ban kezdődnek, a létesítmény ára 9,6 millió euró lesz.

Tavaly Lettországban 369 illegális bevándorlót tartóztattak fel a határtérségben, közülük 250-en Vietnamból érkeztek.

Korábban írtuk: Litvánia kerítést épít az orosz határszakaszon

Forrás: MTI/TASZSZ

Felkapott hírek

Friss hírek

eu usa_1371

Németország a szabadkereskedelem mellett érvelt

Tovább kell erősíteni az utóbbi évtizedekben kifejlődött nemzetközi kereskedelmi rendszert, és mindenkinek be kell látnia, hogy a piacok nyitottságával és a kereskedelem szabadságával jár a legjobban - mondta pénteken Peter Altmaier német gazdasági miniszter az amerikai védővámokkal kapcsolatban.

Read More »
eu_orosz

Az EU nekimegy Oroszországnak a mérgezéses ügy miatt

Az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozat szerint "nagyon valószínű", hogy Oroszország a felelős Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya március eleji angliai megmérgezéséért. A találkozón több uniós tagállam is bejelentette, hogy orosz diplomaták kiutasítását fontolgatja.

Read More »