Itt vannak Macron reformtervei

Emmanuel Macron francia államfő hétfőn megerősítette, hogy a parlamenti képviselők számához hasonlóan a helyi képviselők számát is csökkenteni kell, valamint a következő öt évben az önkormányzatoknak 13 milliárd eurós összegben ki kell venniük a részüket a megtakarításokból, de az állami támogatások jövőre nem fognak „durván csökkenni”.

A kormány az önkormányzati vezetőknek a szenátusban hétfőn rendezett konferencián mutatta be elképzeléseit a következő öt évre.

Gérald Darmanin költségvetési miniszter bejelentette, hogy az önkormányzatoknak az ötéves mandátum alatt 13 milliárd eurót kell megtakarítaniuk. Ez három milliárddal több, mint ami eredetileg Emmanuel Macron választási programjában szerepelt. Az összeget az államfő a nap végén tartott záróbeszédében megerősítette.

Az elnök azt is közölte, hogy szeretné az önkormányzati képviselők számát is csökkenteni, ahogy azt már előirányozta a nemzetgyűlés és a szenátus tagjai számára is.

„Honfitársaink nem értenék meg a megkülönböztetett elbírálását. Kevesebb, de jobban védett, jobban fizetett és szabadabban cselekvő képviselők kellenek”

– indokolta a döntést Emmanuel Macron. Az államfő azt viszont nem pontosította, hogy mely képviselőket érinthet az önkormányzati reform.

Macron azt is jelezte, hogy felgyorsítja a Franciaország széles sávú internetes lefedettségére vonatkozó programját, s 2020, nem pedig az eredetileg tervezett 2022 végére mindenhol lesz internet-hozzáférés az országban. Ezt a telefonszolgáltatók irányában tett újfajta kezdeményezésekkel és kötelezettséggel képzeli el az elnök. Azt is elmondta, hogy egy 50 milliárd eurós beruházási programot is elindít a kormány a szélessávú internet kiépítésére.

Az elnök megerősítette, hogy a választási ígéretének megfelelően a francia háztartások 80 százaléka számára 2018 és 2020 között fokozatosan megszűnik a lakhatási adó, amely 20 milliárd eurós bevételt jelentetett az önkormányzatoknak. Erről itt írtunk bővebben.

Ez a választási ígéret nyugtalanította leginkább az önkormányzati vezetőket, ugyanis ennek az adónak az összegét helyi szinten közvetlenül az önkormányzatok vetették ki és a bevétel is őket illette. A francia elnök egy munkacsoport létrehozását javasolta, amely a szerinte „igazságtalan adó” eltörlésével párhuzamosan kidolgozna egy újfajta helyi adórendszert, amely pótolná a kieső bevételeket, illetve a jövőben az országos adókból is részesednének az önkormányzatok.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »