Tovább romlik a német-török kapcsolat

Törökország nem engedélyezte a német szövetségi parlament (Bundestag-) képviselőinek a hétfőre tervezett csapatlátogatást a konyai NATO-légitámaszponton – erről tájékoztatta pénteken a berlini külügyminisztérium a Bundestag védelmi bizottságának vezetőségét.

Ankara a „kétoldalú kapcsolatok helyzetére” hivatkozva a csapatlátogatás elhalasztását kérte – közölte Wolfgang Hellmich, a bizottság elnöke. Elmondta, hogy Törökország úgynevezett szóbeli diplomáciai közlésben fordult a német külügyminisztériumhoz.

Hellmich hangsúlyozta: a Bundestag-képviselőknek joguk van ahhoz, hogy a bevetésen lévő katonákat meglátogathassák. Ezt a jogot pedig nem lehet attól függővé tenni, hogy Törökország miként értékeli a bilaterális kapcsolatokat.

A német parlament védelmi bizottságának elnöke kiemelte, hogy ilyen feltételek mellett valószínűleg nem hosszabbítják meg a Bundeswehr (német hadsereg) terrorellenes bevetését, amelyről az év végén várható szavazás.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közvetíteni próbál az ügyben, és ennek érdekében kapcsolatba lépett a német és a török kormányok illetékeseivel – mondta Piers Cazalet, az észak-atlanti szövetség helyettes szóvivője. A főtitkár mindenekelőtt elejét kívánja venni annak, hogy a NATO-bevetésekre kihatással legyenek a történtek. A konyai légitámaszpont ugyanis kulcsfontosságú a nemzetközi terrorellenes koalíció támogatásához – mutatott rá Cazalet.

A NATO-ban már egy ideje aggodalmat kelt, hogy a csapatlátogatások miatti vita elmérgesedése Ankara és Berlin között a Konyában állomásozó német kontingens kivonásához vezethet, ami jelentős problémát jelentene a terrorellenes bevetéseken. A német katonák ugyanis harmadát teszik ki a Konyából bevetésre induló AWACS felderítőgépek legénységeinek. A légi bázison mintegy 30 német katona állomásozik.

Törökország eredetileg hozzájárult ahhoz, hogy a német képviselők meglátogathassák a német hadsereg (Bundeswehr) katonáit Konyában.

A német-török viszonyt számos nézeteltérés tette feszültté az elmúlt időszakban. Ezek közé tartozik, hogy Berlin tavasszal megakadályozta török kormánytagoknak, hogy Németországban kampányoljanak. Ankara azért is neheztel, mert Németország politikai menedékjogot biztosított olyan török katonák számára, akik a török vezetés szerint a tavalyi puccskísérletért felelőssé tett hitszónok, Fethullah Gülen hívei.

Berlin júniusban arról döntött, hogy kivonja és Jordániába helyezi át az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi koalícióban tevékenykedő német alakulatot a törökországi Incirlik légi támaszpontról. A döntést azért kellett meghozni, mert Ankara nem engedte be a parlamenti képviselőket az incirliki támaszpontra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »