Lavrov megint megvédte Oroszországot

A 2016-os amerikai elnökválasztás idején elkövetett hackertámadások ügyében nyolc hónapja folyó amerikai vizsgálatok nem szolgáltattak bizonyítékot orosz beavatkozásra, csak alaptalan feltételezéseket produkáltak – állította Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Berlinben, a Körber alapítvány európai kül- és biztonságpolitikai fórumán.

„Csak találgatnak” – jelentette ki Lavrov.

Washingtont felbolygatták az elmúlt napokban olyan értesülések, miszerint Donald Trump amerikai elnök fia az elnökválasztási kampány alatt állítólag találkozott egy orosz ügyvédnővel, aki Hillary Clintonra vonatkozó, terhelő adatokat ígért neki.

Kapcsolódó cikkünk: Trump fia még bajba kerülhet az orosz ügyvédnővel történt találkozója miatt

Az orosz miniszter a szeptemberi német szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson való lehetséges orosz beavatkozással kapcsolatban is igyekezett eloszlatni az aggodalmakat. Megjegyezte: ha Moszkvának valóban lenne hatalma a választások manipulálására, akkor jóval szorosabb kapcsolatok fűznék szomszédjaihoz, és ukrajnai válság nem is létezne.

Lavrov szerint Oroszország stabil és demokratikus Ukrajnát szeretne, ahol nincs helye oroszellenes hangulatkeltésnek. Jelenleg azonban Ukrajnában a hatalom jelentős részben radikálisok kezében van, akik nem engedelmeskednek senkinek, így Petro Porosenko államfőnek sem – hangoztatta az orosz külügyminiszter, és az ukrán önkéntes alakulatokra utalt, amelyek akadályozták az áruforgalmat a szakadárok uralta területekre.

Lavrov emellett azt állította, hogy a NATO-ban egy „oroszfóbiás kisebbség” akadályozza az észak-atlanti szövetség és Oroszország közötti enyhülést.

A szíriai konfliktusról szólva elmondta: Oroszország nem Bassár el-Aszad elnököt támogatja, mindössze el akarja kerülni Szíriában azt, ami Irakkal és Líbiával történt, ahol a helyi diktátorok eltávolításával az államhatalom is összeomlott. Elejét kell venni, hogy Aszaddal együtt az országgal is végezzenek – fogalmazott Lavrov.

A Koreai-félszigeten kialakult válság kapcsán az orosz külügyi tárca vezetője a feleket felszólította: találjanak megoldásokat a feszültségek csökkentésére, „lépjenek vissza a szakadék széléről” és térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

Lavrov emellett reményét fejezte ki, hogy a mostani politikai nézeteltérések nem lesznek kihatással Berlin és Moszkva történelmi közeledésére. Ezzel összefüggésben említette az orosz-német ifjúsági cserék most lezárult évének különböző rendezvényeit, valamint a regionális-önkormányzati partnerség nemrég kezdődött évének projektjeit – az utóbbi kezdeményezésről az orosz és a német külügyminiszter június 28-án határozott Kalinyingrádban.

Forrás: MTI/Reuters/dpa/TASZSZ

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »