Folytatódik a diplomáciai háború Oroszország és az USA között

Oroszország a jövő héten dönt arról, milyen választ adjon az Egyesült Államokban lévő egyes diplomáciai létesítményei bezárására – közölte a külügyminisztérium pénteken.

Tavaly év végén a távozó, Barack Obama amerikai elnök vezette kormányzat az állítólagos orosz hackertámadások – az elnökválasztáson Donald Trump javára tett állítólagos beavatkozások – miatt kiutasított 35 orosz diplomatát és lefoglalt két létesítményt. Az egyik Maryland államban, a másik a New York-i Long Islanden van. Amerikai tisztviselők szerint ezeken a helyeken orosz hírszerzési tevékenység folyt.

Donald Trump az elnökválasztási kampány idején fogadkozott, hogy jelentősen javít az Oroszországhoz fűződő amerikai kapcsolatokon.

Vlagyimir Putyin orosz elnök akkor úgy döntött, nem torolják meg rögtön Washington lépését, megvárják Donald Trump új amerikai elnök kormányzatának hivatalba lépését. A jóakarat jeleként ugyanakkor meghívta az amerikai diplomatákat a Kremlbe az újévi fogadásra. Most Moszkva azonban már válaszlépéseken gondolkozik.

Marija Zaharova külügyi szóvivő pénteken azt mondta, hogy „kifutnak az időből a kérdés rendezése terén”. Moszkva válasza Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes és Thomas Shannon politikai ügyekért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes Washingtonban, július 17-én tartandó tárgyalásának eredményétől függ. Orosz tisztviselők azt várják, hogy az amerikai fél javaslatokkal áll elő a kérdésben a találkozón.

A szóvivő hangsúlyozta: „Ha az ügyben nincs előrelépés, kénytelenek leszünk válaszintézkedéseket hozni”.

Moszkvában az amerikai diplomáciai képviseleten lévők létszáma erősen meghaladja a Washingtonban dolgozó oroszokét. Az egyik lehetőség az lehetne, hogy egyensúlyba hozzák a két ország képviseletén dolgozók létszámát – tette hozzá az orosz külügyi szóvivő.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »