Ausztrália is szigorít a kiberbiztonság terén

Új kiberbiztonsági törvénytervezetet terjesztett elő pénteken az ausztrál kormány, melyben arra kötelezné az internetszolgáltatókat és a közösségi médiumokat, hogy bírói végzés alapján segítsenek dekódolni az egyébként titkosított üzeneteket.

Canberra a feltételezett bűnözők és szélsőségesek üzeneteihez szeretne hozzáférni, de szakértők szerint a végponti titkosítás lazítása minden felhasználót sebezhetőbbé tesz a hackerekkel szemben. A javaslat szélesebb jogköröket adhat majd a titkosszolgálatoknak arra, hogy mobiltelefonokat figyeljen meg, hallgasson le.

Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő hangsúlyozta: a tervezet nem jelenti azt, hogy a hatóságok bárki készülékének adataihoz bármikor titokban hozzáférhetnek, az internetes szolgáltatóknak a jövőben a távközlési cégekkel azonos kötelezettségeik lennének, akik szintén csak bírói végzés alapján kötelesek ilyen módon együttműködni a hatóságokkal.

“Igazi gondot jelent, hogy az üzenetek nagyon magas szintű titkosítása miatt a hatóságok egyre nehezebben képesek feltárni, hogy a terroristák, a kábítószer-kereskedők és a pedofilhálózatok mire készülnek” – érvelt Turnbull.

A kormány szerint ellenállás várható egyes, az Egyesült Államokban székhellyel rendelkező vállalatok részéről. A cégek ugyanakkor “erkölcsi szempontból tudják, hogy együtt kell működniük” – fejtette ki.

George Brandis főügyész azt mondta, hogy a kormány tervezete “indokolt és arányos” kötelezettséget róna a társaságokra. Amennyiben a szolgáltató cégek nem értenek egyet ezzel a kötelezettséggel, bírósághoz fordulhatnak. Hozzátette, a kormány elsősorban azt szeretné, hogy a techvállalatok önkéntes alapon segítsenek, a törvényes kényszerítőeszköz csak arra az esetre kell, ha ez nem működik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/AP

Felkapott hírek

Friss hírek

eu usa_1371

Németország a szabadkereskedelem mellett érvelt

Tovább kell erősíteni az utóbbi évtizedekben kifejlődött nemzetközi kereskedelmi rendszert, és mindenkinek be kell látnia, hogy a piacok nyitottságával és a kereskedelem szabadságával jár a legjobban - mondta pénteken Peter Altmaier német gazdasági miniszter az amerikai védővámokkal kapcsolatban.

Read More »
eu_orosz

Az EU nekimegy Oroszországnak a mérgezéses ügy miatt

Az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozat szerint "nagyon valószínű", hogy Oroszország a felelős Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya március eleji angliai megmérgezéséért. A találkozón több uniós tagállam is bejelentette, hogy orosz diplomaták kiutasítását fontolgatja.

Read More »