Ausztrália is szigorít a kiberbiztonság terén

Új kiberbiztonsági törvénytervezetet terjesztett elő pénteken az ausztrál kormány, melyben arra kötelezné az internetszolgáltatókat és a közösségi médiumokat, hogy bírói végzés alapján segítsenek dekódolni az egyébként titkosított üzeneteket.

Canberra a feltételezett bűnözők és szélsőségesek üzeneteihez szeretne hozzáférni, de szakértők szerint a végponti titkosítás lazítása minden felhasználót sebezhetőbbé tesz a hackerekkel szemben. A javaslat szélesebb jogköröket adhat majd a titkosszolgálatoknak arra, hogy mobiltelefonokat figyeljen meg, hallgasson le.

Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő hangsúlyozta: a tervezet nem jelenti azt, hogy a hatóságok bárki készülékének adataihoz bármikor titokban hozzáférhetnek, az internetes szolgáltatóknak a jövőben a távközlési cégekkel azonos kötelezettségeik lennének, akik szintén csak bírói végzés alapján kötelesek ilyen módon együttműködni a hatóságokkal.

“Igazi gondot jelent, hogy az üzenetek nagyon magas szintű titkosítása miatt a hatóságok egyre nehezebben képesek feltárni, hogy a terroristák, a kábítószer-kereskedők és a pedofilhálózatok mire készülnek” – érvelt Turnbull.

A kormány szerint ellenállás várható egyes, az Egyesült Államokban székhellyel rendelkező vállalatok részéről. A cégek ugyanakkor “erkölcsi szempontból tudják, hogy együtt kell működniük” – fejtette ki.

George Brandis főügyész azt mondta, hogy a kormány tervezete “indokolt és arányos” kötelezettséget róna a társaságokra. Amennyiben a szolgáltató cégek nem értenek egyet ezzel a kötelezettséggel, bírósághoz fordulhatnak. Hozzátette, a kormány elsősorban azt szeretné, hogy a techvállalatok önkéntes alapon segítsenek, a törvényes kényszerítőeszköz csak arra az esetre kell, ha ez nem működik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/AP

Felkapott hírek

Friss hírek

epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »