Gyökeres változás jön a földgázpiacon

Az amerikai LNG-export növekedése gyökeresen átalakítja a következő öt évben a földgáz világpiacát, miközben a kereslet súlypontja az energiatermelésről az ipari felhasználásokra helyeződik át, aminek viszont messze ható következményei lesznek mind a szén-dioxid-kibocsátás, mint a globális energiaellátási biztonság terén – állapítja meg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csütörtökön kiadott „Gas 2017” öt éves piaci prognózisa.

A globális földgázkereslet évi 1,6 százalékkal nő a következő öt évben az IEA (International Energy Agency) prognózisa szerint, a felhasználás így 2022-re évi 4 ezer milliárd köbméterre emelkedik a 2016-os 3630 milliárd köbméterről.

A növekmény 40 százalékát a kínai kereslet adja majd, a növekedés motorja pedig az ipari felhasználás lesz az energiatermelés helyett, ahonnan a megújuló energiaforrások szorítják ki a földgázt.

A termelés növekedéséhez pedig az Egyesült Államok járul majd hozzá 40 százalékos részesedéssel. 2022-re az Egyesült Államok már 890 milliárd köbméter földgázt termel majd és ezzel egy ötödét adja a globális termelésnek.

Az amerikai termelés növekedésének a felét a belföldi – elsősorban ipari célú – felhasználás veszi majd fel, a másik fele pedig cseppfolyósított formában (LNG) világpiaci exportra kerül. Az Egyesült Államok az LNG-exportban 2022-re már a világpiaci elsőségért fog vetekedni Katarral és Ausztráliával.

Az LNG-kínálat növekedését a kereslet növekedése egyensúlyozza ki, a földgáz-cseppfolyósító terminálok száma és kapacitása gyarapodik, ezzel párhuzamosan pedig az LNG-beszerzésekre támaszkodó országok száma a 2005-ös 15-ről az idén 39-re emelkedik.

Mindez a felhasználók számára előnyös módon komoly kihívás elé állítja a földgáz-világpiac hagyományos üzleti modelljét és távvezetékes ellátásra épülő szerkezetét – állapítja meg az IEA öt éves földgáz-világpiaci prognózisa.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »