Bloomberg: az FSZB-nek is besegít a Kaspersky Lab

A Bloomberg talált némi gyanús kapcsolatot a Kaspersky orosz vírusírtó cég és az orosz biztonsági szolgálat között (FSZB), így az amerikai kormányzat elkezdte kitiltani a cég termékeit az állami szektorból – Oroszország máris ellenszankciókkal fenyeget.

Terjedelmes riportot közölt a Bloomberg hírügynökség, miszerint a Kaspersky Lab orosz vírusírtó vállalkozás – amelyet 1997-ben alapítottak és tavalyi 633 millió dolláros árbevételének 60 százaléka az Egyesült Államokból és Európából származott – aggodalmakat kelt az amerikai biztonsági szolgálatoknál. A hírügynökség meg nem nevezett hírszerzői forrásokra hivatkozva kifejtette: amerikai szakemberek egyre jobban aggódnak a cég és az orosz kormány szoros kapcsolatai miatt.

Májusban például egy nyilvános szenátusi meghallgatáson hat amerikai hírszerző ügynökség vezetője egyhangúlag azt mondta: nem használnak Kaspersky-szoftvert. A cégalapító Eugene Kaspersky a Reddit közösségi oldalon akkor válaszolva hangsúlyozta, hogy a Kaspersky Lab és a Kreml kapcsolatáról szóló feltételezés nem több, mint „megalapozatlan összeesküvés elmélet”.

A Bloomberg saját forrásból származó dokumentumokra hivatkozva azonban azt állította, hogy a Kaspersky Lab kapcsolata még a feltételezettnél is szorosabb az orosz kormányzattal és a legfontosabb hírszerző szervezettel, az FSZB-vel.

A hírügynökség úgy tudja: a számítástechnikai cég vírusellenes biztonsági szoftvereket fejlesztett az orosz hírszerzésnek, és olyan közös projektekben is együttműködött vele, amelynek nyilvánosságra kerülése – a Bloomberg megfogalmazása szerint – „nagyon zavarba hozná az elnök-vezérigazgatót”.

A Bloomberg szerint tehát az orosz szoftvergyártó részben hagyományos számítógép-védelmi szoftverekkel foglalkozik, részben pedig azonnali hírszerzési információkkal látja el az FSZB-t – ennek a programnak az állítólagos irányítója Igor Csekunov volt rendőr és KGB-tiszt.

A Bloomberg feltételezése szerint például egy hackertámadás észlelése esetén a Kaspersky rendszere nem csupán blokkolja a támadást, hanem egyben információt küld az FSZB-nek a hacker helyzetéről, ahol a támadási kísérlet után nem sokkal máris ügynökök „kopogtatnak”.

A Bloomberg teljes riportja angol nyelven itt elérhető:

Kaspersky Lab Has Been Working With Russian Intelligence

A hírügynökség felhívta a figyelmet arra is, hogy a Kaspersky Lab nemrégiben áramellátó hálózatok számítógépes rendszereihez is kifejlesztett víruselhárító szoftvereket, utóbbi termékkel kapcsolatban az amerikai Védelmi Ügynökség figyelmeztetést adott ki, miszerint a termék használata esetén orosz kormányzati hackerek hozzáférhetnek a létesítmények számítógépes rendszereihez, így használatuk nem javasolt.

A Kaspersky termékek használatát a katonaságnál sem nézik jó szemmel, júniusban beterjesztettek egy új rendeletet a kongresszus felé, mellyel kitiltanák a Kaspersky termékeket a hadsereg eszközeiből, de ennek elfogadása kérdéses, mert az orosz kommunikációs miniszter máris jelezte, hogy egy ilyen intézkedésre azonnali szankciókkal válaszolna az orosz kormányzat.

A teljes kitiltás tehát nem feltétlenül valósul meg, ugyanakkor kisebb lépésekkel az amerikai kormányzat várhatóan egyre inkább korlátozni fogja a Kaspersky amerikai működését. Elsőként az Általános Szolgáltatások Adminisztrációja (GSA) – amely a kormányzati beszerzésekről gondoskodik – jelentette be, hogy kormányzati döntés értelmében nem vásárolhatnak többé olyan Kaspersky Lab-termékeket, amelyek informatikai szolgáltatások és digitális fotófelszerelések számítástechnikai védelmét szolgálják.

A kormányzati ügynökségek ugyanakkor a GSA-tól független szerződéses munkáikhoz továbbra is alkalmazhatják a Kaspersky vírusirtó programjait – legalábbis egyelőre. Az ABC televízió kedden este ugyanis arról tudósított, hogy a kormányzat még szélesebb körben tervezi betiltani a Kaspersky vírusirtóinak használatát a kormányzat különböző szervezeteinél.

A Kaspersky közleményben reagált, s leszögezte, hogy „a cégnek nincs kapcsolata egyetlen kormánnyal sem, soha nem támogatott és a jövőben sem támogat a világban egyetlen kormányt sem számítógépes hírszerzési törekvéseiben”.

A Kaspersky közleménye szerint az ellene felhozott technológiai jellegű vádak mindegyike csúsztatás, éppen olyan, mint amit egyik munkatársa, Igor Csekunov rendőrnek és KGB-tisztnek titulálásával alkalmazott a Bloomberg – Igor Csekunovnak ugyanis csak annyi köze volt a KGB-hez, hogy két éves kötelező sorkatonai szolgálatát töltötte el a határőrségnél, ami a szovjet időkben a KGB fennhatósága alá tartozott. Csekunov emellett soha nem irányította a Kaspersky DDoS támadások elhárításával foglalkozó fejlesztését, mint ahogy azt a Bloomberg állítja.

Forrás: MTI / Bloomberg

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »