Kanada elsőként lépett a Fed által kijelölt útra

Közel hét év óta először kamatemelést hajtott végre a kanadai jegybank a kedvező gazdasági kilátásokra hivatkozva, de hangsúlyozta, hogy vár még további gazdasági adatokra, mielőtt elkötelezné magát egy újabb hasonló lépés mellett.

Az elemzői várakozásokkal összhangban a kanadai jegybank 25 bázisponttal, 0,75 százalékra emelte szerdán irányadó kamatát. A világ vezető központi bankjai közül a kanadai követte elsőként az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve példáját a kamatemelési ciklus elindításával, amellyel visszavett valamennyit a 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság után életbe léptetett monetáris gazdaságélénkítő intézkedésekből.

Elismerve, hogy ellentmondás feszül a kamatemelés és az alacsony infláció között, a kanadai jegybank jelezte, hogy továbbra is folyamatosan elemzi a rövid távú árváltozásokat. Megjegyezte, hogy olyan ideiglenes tényezők fékezik az inflációt, mint az elektromos energia árengedményei. A központi bank arra számít, hogy az áremelkedés éves üteme 2018 közepére éri el a 2 százalékos célszám környékét.

A jegybank leszögezte azt is, hogy alapvetően befejeződött a kanadai gazdaság alkalmazkodása az alacsony olajárak jelentette környezethez, így már nem indokolt tartani a 2015 júliusa óta érvényes kamatszintet.

Kanada a világ hatodik legnagyobb kőolajkitermelő országa, gazdaságát erősen sújtotta a 2014 nyarán indult olajárzuhanás. A kanadai jegybank 2015-ben kétszer is csökkentette az alapkamatot, hogy életet leheljen a technikai recesszióba került gazdaságba.

A jegybank ugyanakkor kissé javította gazdasági növekedési előrejelzését. Az új prognózis szerint az idén 2,8 százalékkal, jövőre pedig 2,0 százalékkal bővülhet a hazai össztermék (GDP), kissé nagyobb mértékben a három hónappal ezelőtt jósolt 2,6, illetve 1,9 százaléknál.

Elemzők azt olvasták ki a jegybank közleményéből, hogy az idén még legalább egy alkalommal 25 bázispontos kamatemelést hajt végre, és a jövőben fokozatosan újabb kamatemelések következhetnek, ha a gazdasági növekedés a várakozásokkal összhangban alakul. Kanada gazdasága tavaly 1,4 százalékkal, 2015-ben pedig csak 0,9 százalékkal növekedett.

Korábban írtuk: A kanadai jegybank óvatos, marad a 0,50 százalékos alapkamat

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »