Negyvenkét éve volt utoljára ekkora foglalkoztatottság a briteknél

Több mint négy évtizede nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, de ezzel egy időben csökkentek a reálbérek is.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése szerint a májussal zárult három hónapban átlagosan 4,5 százalék volt az állástalanok aránya. Ez 1975 júniusa óta a legalacsonyabb szint. Elemzők átlagosan 4,6 százalékos adattal számoltak előzetesen.

Az egy évvel korábbi azonos időszakban 4,9 százalékos volt a munkanélküliség Nagy-Britanniában.

Az ONS szerdai adatai szerint a 16 és 64 év közötti korcsoportban 74,9 százalékos a foglalkoztatottság. Ez a legmagasabb foglalkoztatottsági ráta a brit gazdaságban azóta, hogy az ONS 1971-ben elkezdte a jelenlegivel összehasonlítható módszertan alapján mérni ezt a mutatót.

A beszámoló szerint ugyanakkor a heti átlagos nominálbér a vizsgált három hónapban átlagosan 1,8 százalékkal, a 2014 novemberrel zárult három hónapban mért óta a legcsekélyebb ütemben emelkedett éves összevetésben, és ez a májusban csaknem négyéves csúcsot elért 2,9 százalékos inflációval együtt számolva reálbércsökkenést jelent.

Korábban írtuk: Rekord foglalkoztatottsági ráta a briteknél

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »