IMF-vezér: a Brexit csak erősebbé tette az EU-t

Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból nem csak a jelenlegi tagokat éleszti újjá, hanem a blokkon kívüli országokat is arra ösztönzi, hogy folyamodjanak tagságért – mondta Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője a CNBC-nek.

„Nagyon érdekes látni, hogy az EU már meglévő tagjai hirtelen megújulnak, megfiatalodnak és felbátorodnak, annak ellenére, hogy az egyik tag a hajó elhagyására készül” – fogalmazott Lagarde.

Nagy-Britannia szűk többséggel ugyan, de megszavazta, hogy az ország lépjen ki az EU-ból. Ez egy olyan esemény volt, amely megdöbbentette a pénzügyi piacokat és az egész világot. A kilépési tárgyalások idén júniusban meg is kezdődtek, röviddel azután, hogy Theresa May brit miniszterelnök nem tudta növelni parlamenti többségét az előrehozott választásokon.

Arra a kérdésre, hogy az olyan országok, mint Szerbia és Montenegró – melyek mindketten remélik, hogy csatlakozhatnak az EU-hoz – veszélyeztethetik-e a blokk jövőjét, Lagarde hangsúlyozta, hogy az Uniót a Brexit-szavazás csak erősebbé tette.

Az IMF vezetője azzal érvelt, hogy az európai projekt „egy olyan törekvés és inspiráció, amely nyilvánvalóan virágzik az EU számos országában. Továbbá ezek a nem EU-tagok, akik csatlakozni kívánnak, egyre inkább fel akarják gyorsítani a folyamatot. Azt hiszem, ez egy nagyon erős, kettős pozitív üzenet.”

A múlt hónapban Lagarde azt javasolta, hogy a brit gazdaság számára az lenne a legjobb, ha a „teljes káosz” helyett egy biztos és kiszámítható végkimenetelt priorizálna. Ezt egyébként Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója is hangoztatta. Bővebben

Áprilisban az IMF arra figyelmeztetett, hogy a Brexit környezeti kiszámíthatatlansága kockázatot jelent a globális pénzügyi stabilitásra nézve. Az intézmény azonban nem tudja pontosan meghatározni, hogy mit kell elszenvednie a brit gazdaságnak, mert még mindig nem tisztázottak a kiválás körülményei.

Kapcsolódó cikkünk: A Brexit megosztja a befektetőket

Forrás: CNBC

Friss hírek