Ratifikálták az EU-Ukrajna társulási egyezményt

Hivatalosan is jóváhagyta az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződést kedden az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács, és ezzel lezárult az egyezmény régóta húzódó ratifikációs folyamata. A tanácsi sajtószolgálat tájékoztatása szerint a szerződés szeptember 1-jén lép hatályba teljes körűen.

A társulási egyezményben, illetve az EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodásban foglalt rendelkezések többsége már ideiglenes életbe lépett, a mostani döntéstől azt várják a szakértők, hogy új lendületet ad az együttműködésnek például a kül- és biztonságpolitika, az igazságügy, az oktatás vagy a tudomány területén. Mint a közleményben írták, a szerződés a felek közötti viszony mélyítésének elsődleges eszköze, amely előmozdítja a szorosabb politikai, gazdasági kapcsolatokat, valamint a közös értékek tiszteletét.

A döntést nem sokkal Szergej Lavrov orosz külügyminiszter brüsszeli látogatása előtt jelentették be, egy nappal a kijevi EU-Ukrajna csúcstalálkozó előtt.

A társulási egyezmény aláírását eredetileg 2013 novemberében tervezték, ám Viktor Janukovics akkori ukrán elnök moszkvai nyomásra az utolsó pillanatban elállt az aláírástól. Lényegében ez a fejlemény adta a gyújtószikrát a kijevi ellenzéki megmozdulások drámai kibontakozásához. A válság véres erőszakcselekményekbe torkollott és Janukovics bukásához vezetett. Az időközben orosz agressziós cselekmények áldozatává vált Ukrajna új vezetésével az EU már alá tudta írni az egyezményt.

A tanács határozatát az tette lehetővé, hogy nemrég a holland parlament mindkét háza megszavazta a társulási szerződés ratifikálását, amelyet az ország lakossága korábban népszavazáson elutasított.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »