Az iraki kurdok sem lesznek Erdogan kedvencei

A török elnök szerint rendkívül fontos, hogy Irak egységes állam maradjon, ezért nem szabad, hogy az ottani kurdok népszavazást tartsanak a függetlenségükről.

Az észak iraki kurd autonóm kormányzat már bejelentette, hogy szeptember 25-én referendumot tartanak az önállóságról, és ettől semmiképpen sem lépnek vissza.

Recep Tayyip Erdogan török államfő hétfőn kijelentette, hogy ez nem történhet meg, mert Irak területi egysége egyre fontosabb. A kurdoknak tartózkodniuk kell az olyan egyoldalú lépésektől, mint a népszavazás a függetlenségről – mondta az elnök egy isztambuli energetikai konferencián.

Törökország lakosságának mintegy húsz százaléka kurd nemzetiségű, és saját függetlenségi és autonómiatörekvéseik vannak, amiről Ankarában hallani sem akarnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

szerbia

Nemsokára átalakulhat a szerb kormány

Kormányátalakítás várható Szerbiában a közeljövőben - jelentette be Ana Brnabic miniszterelnök kedden, aki terveiről az államfővel is egyeztet hamarosan. A miniszterelnök ugyanakkor közölte, hogy szükség esetén akár ő is lemond, mert jelenleg a kormány nem tud csapatként működni, így pedig nem tud eredményeket felmutatni.

Read More »