Nullára csökkent Kína és Észak-Korea katonai kapcsolata

Kína beszüntette katonai kapcsolatait Észak-Koreával – jelentette ki a kínai védelmi minisztérium egyik képviselője a Channel News Asia szingapúri hírtelevíziónak nyilatkozva.

Az interjú részletei vasárnap kerültek adásba. Csou Bo a nemzetközi biztonsági együttműködésért felel a kínai védelmi tárcánál. Elmondta, hogy korábban sokrétű volt a kapcsolat és a véleménycsere Észak-Koreával, de ez a nullára csökkent, ami a mindenki számára ismeretes okok miatt történt.

Csou Bo szerint Peking szolidáris a nemzetközi közösséggel abban, hogy szükséges tiszteletben tartani az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait a Phenjannal kapcsolatos kérdésekben. Hozzátette, Peking a lehető legérthetőbben Phenjan tudomására hozta azt az álláspontját, amely szerint Észak-Korea érdekelt abban, hogy megkezdjék a Koreai-félszigetet mentesítését az atomfegyverektől és szavatolják a régió biztonságát.

Csou Bo szerint ugyanakkor számtalan ok miatt nagyon kaotikus a helyzet a térségben, többek között az észak-koreai kísérleti rakétaindítások miatt a Dél-Korea déli részén hadrendbe állítandó THAAD amerikai rakétavédelmi rakétarendszer következtében is.

A kínai védelmi tárca képviselője abban bízik, hogy sikerül megoldást találni ezekre a kérdésekre. Kifejtette: Észak-Korea közvetlen kapcsolatokat szeretne teremteni az Egyesült Államokkal, Kína pedig igyekszik ezt segíteni. Példaként említette a korábban Phenjannal Pekingben folytatott hatoldalú tárgyalásokat, amelyben részt vett az Egyesült Államok, Dél-Korea, Japán és Oroszország is.

A helyzet összetettségét mutatja, hogy Moszkva és Peking július elején közös nyilatkozatban felszólította Washingtont, azonnal állítsa le a THAAD rakétavédelmi rakétarendszer hadrendbe állítását Dél-Koreában. Az Egyesült Államok szerint a rendszerre – amelyet már szeptemberre hadrendbe akarnak állítani – az észak-koreai rakétafenyegetés miatt van szükség. Oroszország és Kína viszont azt állítja, hogy ez csak ürügy, az Egyesült Államok az ázsiai katonai infrastruktúráját akarja vele bővíteni, de azt kockáztatja, hogy felborul a térségben a stratégiai erőegyensúly.

A G20 csúcson Észak-Koreáról egyeztetett Trump az ázsiai partnerekkel

Problémának és fenyegetésnek nevezte Észak-Koreát Donald Trump amerikai elnök az ázsiai szövetségesekkel szombaton Hamburgban tartott kétoldalú találkozóján, amelyeken igyekezett konszenzusra jutni a közelmúltban sikeres interkontinentális ballisztikus rakétakísérletet végrehajtó Phenjan elleni lépésekről.

A G20-csoport hamburgi csúcsértekezletének zárása után Hszi Csin-ping kínai elnök látta vendégül amerikai kollégáját, aki arról beszélt, hogy időbe telhet, amíg megfékezik Észak-Korea nukleáris ambícióit, de meggyőződése, hogy Washingtonnak és Pekingnek ez sikerülni fog. Donald Trump kijelentette: nagyra értékeli mindazt, amit Kína eddig tett Észak-Korea ügyében, egy olyan probléma esetében, amely ellen „tenni kell valamit”.

Előzőleg Abe Sindzó japán miniszterelnök azt hangoztatta a Trumppal folytatott megbeszélésen, hogy egyre súlyosabb a biztonsági helyzet az ázsiai-csendes-óceáni régióban az észak-koreai rakéta- és atomprogram miatt. Megerősítve, hogy Japán kész szorosan együttműködni az Észak-Korea elleni fellépésben, úgy vélte, hogy a japán-amerikai szövetség hozzájárul a régió békéjének és stabilitásának fenntartásához.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ/AP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »