Tovább gyűrűzik az Öböl menti viszály

Újabb intézkedésekre készül Katar ellen Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein, mivel úgy vélik: a követeléseikre adott elutasító válasz bizonyíték arra, hogy Katar terrorszervezetekkel áll kapcsolatban.

A négy arab állam csütörtöki közös nyilatkozata szerint 13 követelésből álló korábbi listájuk semmisnek tekintendő, és új politikai, gazdasági és jogi intézkedéseket fognak tenni Katar ellen.

A dokumentum szerint Doha szabotálta a viszály rendezésére irányuló diplomáciai erőfeszítéseket, elutasító magatartása pedig csak megerősítette, hogy az emírség továbbra is a térség stabilitásának és biztonságának aláásásán van.

A nyilatkozat kiemelte: a négy arab ország intézkedései a katari vezetés, nem pedig a katariak ellen irányulnak. Az új intézkedésekről egyelőre nem tudni részleteket, sem azt, hogy mikor lépnek életbe.

Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein külügyminiszterei szerdán komolytalannak nevezték Katarnak a követeléseikre adott elutasító válaszát. A szóban forgó négy arab ország, továbbá Líbia, Jemen, Mauritius és a Maldív-szigetek június 5-én jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral, és kereskedelmi blokád alá veszi, mert terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beavatkozik a belügyeikbe. Később csatlakozott hozzájuk Mauritánia és a Comore-szigetek, illetve Jordánia és Dzsibuti is korlátozta a diplomáciai kapcsolatokat Katarral.

Rijád, Abu-Dzabi, Kairó és Manáma június 22-én 13 követelésből álló listát továbbított Katarnak, és tíz napot adott számára, hogy a válság rendezése érdekében egyezzen bele a követelések teljesítésébe. A határidőt később két nappal meghosszabbították.

A követelések között szerepelt az al-Dzsazíra televízió bezárása, az Iránnal fennálló kapcsolatok szűkítése és a katari török katonai jelenlét felszámolása is. Az érintett arab országok hangsúlyozták: feltételeik nem képezik alku tárgyát, és az elszigetelés irányába tett további lépésekkel fenyegették Katart, ha nem fogadja el követeléseiket.

Korábban írtuk: Egy brit jelentés szerint Szaúd-Arábia a szélsőségesek fő támogatója

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek