EU: továbbra is Afrika a megoldás a migránsválság rendezésére

Az afrikai országok gazdaságának támogatását, az embercsempészettel szembeni fellépést, valamint a migráció veszélyeiről tájékoztató kampányt szorgalmazott az afrikai és európai külügyminiszterek zárónyilatkozata az Afrikából Európába tartó migráció megfékezéséről tartott diplomáciai találkozón Rómában csütörtökön.

A római külügyminisztériumban rendezett találkozón az Afrika és Európa közötti migrációtól érintett országok diplomáciai vezetői vettek részt. Afrikából a kiindulási és tranzit-államnak számító Niger, Szudán, Etiópia, Csád, Tunézia, Líbia és Egyiptom külügyminisztere; Franciaország, Németország, Ausztria, Málta, Hollandia, Belgium, a házigazda Olaszország és az EU soros elnöki tisztét betöltő Észtország diplomáciai vezetői, valamint Federica Mogherini az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, az ENSZ, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) és a nemzetközi migrációs szervezetek küldöttei voltak jelen.

Az EU Tallinban zajló informális találkozójával egy időben Róma jelezni akarta, hogy az Afrikából Európába tartó migrációt kizárólag az afrikai államok együttműködésével lehet feltartóztatni.

„A migrációs  válságot nem lehet a Földközi-tengeren megoldani: minél délebbre helyezzük a beavatkozást, annál közelebb kerülünk a probléma megoldásához” – jelentette ki Angelino Alfano olasz külügymniniszter. Ibrahim Yacouba, Niger külügyminisztere megjegyezte, hogy nem csak a Földközi-tenger, hanem az afrikai sivatag is szabad ég alatti temetővé változott az erre haladó és itt életüket veszítő tömegek miatt. Hozzátette: az emberek segítése és mentése erkölcsi kötelességnek számít.

A római migrációs csúcs zárónyilatkozata célként tűzte ki a Közép-Afrikából Líbiába érkezők számának csökkentését, egyrészt Líbia politikai stabilitásának és határvédelmének erősítésével, másrészt a kiinduló országok gazdaságának támogatásával. Ezt a zárónyilatkozat szerint munkahelyteremtéssel lehet elérni, az embercsempészekkel szembeni fellépéssel, az esetleges hazatérések elősegítésével, valamint információs kampánnyal az indulók számára a migráció veszélyeiről.

Rómában bejelentették, hogy az Afrika-Európa diplomáciai találkozót félévente összehívják, legközelebb 2018 januárjában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »