Az EBESZ szerint is nagy a baj Ukrajnában, Tillerson Kijevbe utazik

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziójának különmegbízottja aggasztónak nevezte, hogy Kijev és az oroszbarát keleti rész gazdaságilag és közigazgatásilag teljesen szétszakadt egymástól – eközben bejelentették, hogy Rex Tillerson amerikai külügyminiszter várhatóan vasárnap látogatást tesz Kijevben és az Egyesült Államok különmegbízottat nevez ki a válság kezelésére.

Alexander Hug misszióvezető helyettes az APA osztrák hírügynökségnek pénteken arról beszélt, hogy aggódva figyeli a térség nyugodt időszakait is. Indoklása szerint az éles helyzet oka, hogy a konfliktusban résztvevő mindkét fél bevetette a nehézfegyvereket, továbbá az ukrán katonák, valamint a szakadár fegyveres erők egymástól alig száz méterre vannak az előírt két-három kilométer helyett.

„Az év eleje óta 2500 nehézfegyvert láttak a helyszínen, ezeknek a megállapodás értelmében nem lenne szabad ott lenniük” – mondta Hug, és leszögezte: így bármikor komoly összecsapások alakulhatnak ki és jelenleg is három számjegyű a tűzszünet megsértésének a száma naponta.

Martin Sajdik, az EBESZ különmegbízottja is aggasztónak nevezte az utóbbi hónapok ukrajnai történéseit. Az APA osztrák hírügynökségnek pénteken adott interjújában kiemelte: a nehézfegyverek bevetésével több a katonai incidens is, kétszeresére nőtt a civil áldozatok száma és az EBESZ megfigyelőkkel szemben is nő az agresszivitás, különösen a Donyecki Népköztársaságban.

Sajdik – aki Moszkva, Kijev és az oroszbarát szeparatisták közötti közvetítő feladatokat lát el – úgy vélte, hogy a minszki folyamat eddig nem hozta meg a kívánt eredményt. Arról is beszélt, hogy a szeparatisták által ellenőrzött területen élők elvesztették a kapcsolatot Ukrajna egyéb részein élőkkel, s ezek az emberek igen nehezen jutnak ukrán útlevélhez.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Eközben Kurt Volker, az Egyesült Államok volt NATO nagykövetének személyében ukrajnai különmegbízottat nevezett ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter – közölte R.C. Hammond, a miniszter szóvivője. A különmegbízott feladata lesz, hogy összehangolja a tárcanak a Krím és később Kelet-Ukrajna orosz megszállása következében kialakult válság megoldására irányuló erőfeszítéseit.

Kurt Volker karrierdiplomata, aki George W. Bush republikánus és Barack Obama demokrata párti elnök idején egyaránt Washingtonnak az észak-atlanti szövetséghez akkreditált állandó képviselője volt. Jelenleg az Arizona Állami Egyetem McCain Nemzetközi Vezetői Intézetének külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértője.

Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken találkozik egymással, Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pedig várhatóan vasárnap látogatást tesz Kijevben – jelentette az UNIAN hírügynökség az amerikai külügyminisztérium honlapján megjelent közleményre hivatkozva.

Tillersont, akinek ez lesz miniszterként az első ukrajnai látogatása, a tervek szerint fogadja Petro Porosenko ukrán elnök, az amerikai diplomácia vezetője emellett tárgyal kijevi kollégájával, Pavlo Klimkin külügyminiszterrel is.

A közlemény szerint az amerikai külügyminiszter ismételten megerősíti majd az Egyesült Államok elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területi egysége mellett, valamint igyekszik Kijevet olyan reformok végrehajtására sarkallni, amelyek erősítik Ukrajna stabilitását politikai és gazdasági téren, illetve fokozzák katonai védelmi képességeit.

John Herbst, az Egyesült Államok volt kijevi nagykövete a Szevodnya című ukrán lapnak nyilatkozva úgy vélekedett: Tillerson ukrajnai bejelentéseit az fogja leginkább meghatározni, mire jut egymással Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök, akik a G20-as országcsoport pénteki csúcsértekezletén folytatnak négyszemközti megbeszélést a németországi Hamburgban.

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »