Akcióterv készül Olaszország tehermentesítésére

Az Európai Unió belügyminiszterei támogatták csütörtöki tallinni tanácskozásukon az Európai Bizottságnak azt az akciótervét, amely tehermentesítené Olaszországot a Földközi-tengeren át érkező migránsok és menekültek mentésében és ellátásában.

Az EU soros elnökségét ellátó Észtország az informális tanácskozás végén nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy a Földközi-tenger középső részén kialakult helyzet és az Olaszországra nehezedő teher nagy aggodalomra ad okot minden tagország számára.

Olaszország az utóbbi egy hétben többször kérte, hogy európai partnerei tevőlegesen segítsenek fékezni a migránsáradatot, amelynek legjelentősebb kiindulópontja Líbia.

A tallinnival párhuzamosan Rómában is tartottak egy migrációs konferenciát, és ezen Olaszország 30 millió eurót ajánlott fel az Európai Unió és az ENSZ azon programjaira, amelyeknek a célja az észak-afrikai határok biztonságának megerősítése – Németország 5 millió eurót ajánlott fel.

Hétfőn Párizsban válságtanácskozást tartott Franciaország, Németország, Olaszország és az Európai Bizottság, és egyeztetett álláspontjuk alapján a bizottság kedden készített egy akciótervet – egy meg nem nevezett forrás szerint a tervben olyan intézkedések hatékonyabbá és gyorsabbá tételéről van szó, amelyeket már korábbi tanácskozásokon elhatároztak. Például, hogy szorosabb együttműködést kell kialakítani Líbiával és a többi országgal, amelyből elindulnak vagy amelyen áthaladnak a migránsok, fel kell gyorsítani azoknak a menedékkérőknek a visszaküldését hazájukba, akiket elutasítanak az európai hatóságok, és anyagilag segíteni kell azokat az afrikai országokat, ahonnan az emberek a szegénység elől elmenekülnek.

Tallinnban a belügyminiszterek üdvözölték azt az olasz kezdeményezést, hogy alkossanak egy „viselkedési kódexet” a tengeri mentőakciókban segítő civil szervezetek számára. Marco Minniti olasz belügyminiszter elmondta, hogy a kódex tervezetét az Európai Bizottsággal együttműködve fogja megalkotni a kormány, de kikérik majd a szóban forgó civil szervezetek véleményét is.

Tucatnyi magánkézben lévő hajó vesz részt a mentésben, és vannak, akik szerint részvételük bátorítja a migránsokat a veszélyes tengeri átkelésre. Thomas de Maiziere német belügyminiszter a kódexet támogatandó azt mondta: „véget kell vetni az embercsempészek játékának”.

Ezzel bizonyos olasz kritikákat támasztott alá, miszerint bizonyos mentőhajók kikapcsolják jeladójukat, hogy tartózkodási helyüket ne lehessen azonosítani, illetve kikapcsolják reflektorukat a líbiai partok közelében, és ezzel jeleznek az embercsempészeknek.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekben felelős biztosa azonban azt mondta: „Nincs semmilyen gond a civil szervezetekkel, egyszerűen csak jobban össze kell hangolni velük az együttműködést.” Az olasz kezdeményezés szerint e szervezeteknek a parti őrségekkel, a rendőrségekkel és az igazságügyi hatóságokkal kellene jobban együttműködniük.

Minniti elmondta, hogy a csütörtöki tanácskozáson nem beszéltek azokról a témákról, amelyekben nagy a nézeteltérés a tagországok között, így például nem esett szó arról az olasz követelésről, hogy a mentőhajók a kimentett embereket ne csak olasz kikötőkbe vigyék, hanem más tagországok kikötőibe is.

Németország, Franciaország, Spanyolország, Hollandia és Luxemburg már jelezte hogy nem támogatja a javaslatot, nem szeretnének további kikötőkben berendezkedni arra, hogy migránsokat fogadjanak. Minniti azonban hozzátette, hogy Róma nem adja fel ezt a követelését.

Jacqueline Gourault francia belügyminiszter szerint a július 24-re Tuniszba tervezett tanácskozáson, amelyen sok európai és afrikai miniszter vesz majd részt, és amelyen a Földközi-tenger középső részén keresztülvezető migránsútvonalról lesz szó, fontos döntések születhetnek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »