Eredménytelenül zárult az asztanai béketárgyalások ötödik fordulója

Törökország akadályozta meg a szíriai biztonsági övezetek kijelöléséről szóló megállapodást a szíriai válság rendezését célzó asztanai béketárgyalások szerdán véget ért ötödik fordulóján – jelentette ki Bassár Dzsafari szíriai ENSZ-nagykövet, a damaszkuszi kormány főtárgyalója.

Bassár Dzsafari kiemelte, hogy az Oroszország, Irán és Törökország védnöksége alatt zajló tárgyalásoknak roppant szerény eredménye volt, dacára annak, hogy a török delegációt leszámítva az összes résztvevő hozzáállása pozitív volt. “Arra utaló jelek vannak, hogy a török politika negatívan viszonyul az asztanai folyamathoz. Ez vezetett az asztanai tárgyalások ötödik fordulójának szerény kimeneteléhez” – tette hozzá.

Alekszandr Lavrentyev, az orosz delegáció vezetője megerősítette: a mostani tanácskozásokon egyetlen dokumentumot sem sikerült aláírni. Mindössze abban állapodtak meg a felek, hogy közös munkacsoportot hoznak létre, amelynek keretében kidolgozzák a civil lakosság védelmét szolgáló négy szíriai biztonsági övezet kijelölésének technikai és műveleti feltételeit. Kajrat Abdrahmanov kazah külügyminiszter ezzel összefüggésben elmondta: a munkacsoport várhatóan augusztus 1-2-án ül majd össze Iránban.

Korábban a tanácskozások résztvevői azzal számoltak, hogy legalább két biztonsági övezet kijelöléséről megállapodás születhet, végül azonban egy névtelenséget kérő tisztségviselő szerint a kérdést elnapolták a szíriai fegyvernyugvás kérdéseivel foglalkozó asztanai egyeztetések hatodik fordulójára, amely a kazah külügyi tárca vezetője szerint várhatóan augusztus utolsó hetében kerül majd megrendezésre.

A törékeny szíriai fegyvernyugvás betartását szavatoló Törökország, Oroszország és Irán a május 4-i asztanai tanácskozáson memorandumot írt alá arról, hogy a civil lakosság védelmére biztonsági övezeteket hoz létre. A Bassár el-Aszad elnök kormányerői és a fegyveres ellenzéket alkotó milíciák területei közé ékelt zónákat a felek Idlíb tartományra, a damaszkuszi elővárosra, valamint Aleppó, Latakía, Hama, Homsz, Deraa és el-Kuneitra tartományok egyes térségeire kiterjedően alakítják ki.

Kapcsolódó anyagunk: A szír ellenzék Irán miatt nem támogatja az asztanai megállapodást

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Felkapott hírek

Friss hírek

Szkopje, 2018. január 18.
Radmila Sekerinska macedón védelmi miniszter (b) üdvözli Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Szkopjéban 2018. január 18-án. Stoltenberg kétnapos látogatásra érkezett Macedóniába. (MTI/EPA/Tomislav Georgiev)

Macedónia a NATO-tagságot sürgeti

Gjorge Ivanov macedón elnök azt kérte Jens Stoltenberg NATO-főtitkártól csütörtökön Szkopjéban, hogy Macedónia végre kapja meg a régóta "megérdemelt" NATO-tagságot. Stoltenberg szerint azonban a csatlakozás előtt Macedóniának rendeznie kell a több, mint két évtizedes névvitáját Athénnal.

Read More »