Észak-Korea megint nem bír magával

Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki kedden nyugati részéről a Japán-tenger irányába; a rakéta feltehetően Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó területen csapódhatott a tengerbe. Az újabb észak-koreai rakétakísérletről szinte egy időben adott hírt a dél-koreai hadsereg és a Japán védelmi minisztérium.

A ballisztikus rakétát – amelynek típusa egyelőre nem ismert – helyi idő szerint fél tíz körül lőtték ki a fővárostól, Phenjantól mintegy száz kilométerre északnyugatra, a kínai határ közelében fekvő Pangjon gyakorlótérről.

Szuga Joszihide japán kormányszóvivő közölte, hogy a rakéta negyven perccel később, több száz – a dél-koreai hadsereg szerint 930 – kilométert megtéve csapódott a Japán-tengerbe, feltehetően Japán kizárólagos gazdasági övezetében. Szuga szerint a Japán kormány ezt újabb, elfogadhatatlan provokációnak tartja, és tiltakozását fejezte ki emiatt Phenjannál. A japán védelmi minisztérium adatai szerint a rakéta „jócskán meghaladta” a 2500 kilométeres magasságot.

Mun Dzse In dél-koreai államfő sürgősséggel összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, miután tudomást szerzett az újabb rakétaindításról. Az ülésen a politikus arra szólította fel a dél-koreai biztonsági és külpolitikai tisztségviselőket, hogy a történtekre válaszul foganatosítsanak intézkedéseket Észak-Korea ellen az ENSZ Biztonsági Tancsában, szorosan együttműködve az ország szövetségeseivel, köztük az Egyesült Államokkal.

Észak-Korea az elmúlt hetekben több rakétakísérletet hajtott végre. Hírügynökségek a keddi kísérlettel összefüggésben emlékeztetnek arra, hogy három nap múlva kezdődik a G20-as országcsoport vezetőinek kétnapos hamburgi csúcstalálkozója, amelyen az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea vezetői külön azt is megvitatják, hogyan lehet megfékezni az észak-koreai atom- és rakétaprogramot.

Kapcsolatba hozzák az észak-koreai rakétatesztet azzal is, hogy július 4-én, kedden ünneplik az Egyesült Államokban a függetlenség napját. Az előző években is előfordult, hogy Észak-Korea ekkortájt hajtott végre rakétakísérleteket.

Interkontinentális volt a rakéta

Észak-Korea kedden bejelentette, hogy első ízben hajtott végre sikeres kísérletet nagy hatótávolságú, interkontinentális ballisztikus rakétával. Az észak-koreai állami televízió híradása szerint a Hvaszong-14 típusú rakéta 39 perces repülése során 2802 kilométeres maximális magasságot ért el, és pontosan célba talált. Az észak-koreai állami média azt állította, hogy ezzel a rakétával Phenjan a világ bármely pontjára képes csapást mérni. Az indításról szóló parancsot Kim Dzsong Un észak-koreai vezető írta alá

„Az interkontinentális rakéta sikeres felbocsátása első próbája az utolsó akadály volt nukleáris erőink kiteljesítéséhez. Ez történelmünk nagyszerű pillanata, miközben kétsíkú, nukleáris és gazdasági politika megvalósítására törekszünk” – derült ki a közleményből.

Az amerikai hadsereg szerint szárazföldi telepítésű, közepes hatótávolságú rakétáról van szó annak ellenére, hogy Észak-Korea szerint interkontinentális rakétát bocsátott fel. Ha a phenjani állítás igaznak bizonyul, az azt jelenti, hogy Észak-Korea képes tömegpusztító fegyvert célba juttatni az Egyesült Államok területére.

Ez volt Phenjan hatodik rakétaindítása mióta a május elején megválasztott új dél-koreai elnök hivatalba lépett. Legutóbb június elején történ ilyen eset, akkor több azonosítatlan lövedéket, feltételezhetően szárazföldi indítású, hajók elleni rakétákat lőttek ki a Japán-tenger irányában Vonszan térségéből. A repülési távolság 200 kilométer volt.

Egy magas rangú észak-koreai kormányilletékes akkor arra figyelmeztette Tokiót, hogy ne hívja ki maga ellen a sorsot, mert válsághelyzet esetén Észak-Korea képes hamuvá változtatni a Japán-szigeteket.

További cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Reuters/Yonhap/Hszinhua/Kyodo/TASZSZ/AP/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »