Az EB-nek megvan a javaslata az olasz migrációs nyomás csökkentésére

Az Európai Bizottság kedden Strasbourgban cselekvési tervet mutatott be Olaszország támogatása, az országot sújtó migrációs nyomás csökkentése és a szolidaritás fokozása érdekében.

Az uniós javaslattevő és végrehajtó testület tájékoztatása szerint úgy a tagállamoknak és az uniós intézményének, mint Olaszországnak fokozniuk és gyorsítaniuk kell fellépésüket a tengeri életmentés és a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult útvonalon érkező, egyre nagyobb migrációs hullámok kezelése érdekében.

A bizottság javaslatai között szerepel egyebek között a tengeri mentési és koordinációs központ létrehozása Líbiában. Másrészt a testület leszögezi azt is, hogy az uniós tagállamoknak fel kell gyorsítaniuk az áthelyezéseket Olaszországból az onnan érkező kérelmek gyorsabb megválaszolása, valamint a befogadási vállalások növelése és rendszeresebbé tétele révén.

A bizottság javaslatában aláhúzta: elindít és finanszíroz egy új, Líbiából, Egyiptomból, Nigerből, Etiópiából és Szudánból történő áttelepítésre vonatkozó kampányt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) együttműködésben, továbbá együtt dolgozik Líbiával és a Száhel-övezet országaival a déli határaik ellenőrzésének megerősítése érdekében.

A javaslat szerint a tagállamoknak nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk az Uniós Szükséghelyzeti Alap Afrikáért forrásaihoz, valamint segíteniük kell Tunéziát, Egyiptomot és Algériát, hogy csatlakozzanak a Seahorse földközi-tengeri határőrizeti hálózathoz. Emellett fel kell gyorsítaniuk a dublini rendszer reformjáról szóló egyeztetéseket a menedékjog iránti kérelmek EU-n belüli elosztására vonatkozóan, az Európai Határ- és Parti Őrség kapacitásai mellett pedig mozgósítaniuk kell saját kapacitásaikat is az illegálisan érkezett migránsok Olaszországból való visszatérésének támogatása érdekében.

A bizottság szerint Olaszországnak ki kell dolgoznia a kutatási-mentési tevékenységet végző nem kormányzati szervezetek magatartási kódexét, teljesítenie kell a menedékkérők regisztrálásával és az áthelyezésükkel kapcsolatos adminisztratív feladatokat, és fel kell gyorsítania a visszatérést.

Ezek mellett végre kell hajtania a Marco Minniti olasz belügyminiszter nevéhez köthető törvényt, amely többek között a fogadóállomások kapacitásának növeléséről, valamint a menedékjog iránti kérelmek lényegesen gyorsabb elbírálásáról rendelkezik.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozatában hangsúlyozta: „nem hagyhatjuk magára Olaszországot”. Erőfeszítéseink középpontjában a szolidaritásnak kell állnia. Szolidárisnak kell lennünk a háború és az üldöztetés elől menekülőkkel, valamint a legnagyobb nyomásnak kitett uniós tagállamokkal is”.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »