Nem csillapodik a szankcióháború az EU és Oroszország között

Oroszország a jövő év végéig meghosszabbította az EU-val szembeni gazdasági ellenszankcióit pénteken – az erre vonatkozó rendeletet Vlagyimir Putyin elnök írta alá.

Az EU szerdán hivatalosan fél évvel kiterjesztette az Oroszország ellen a Krím félsziget elcsatolása és a kelet-ukrajnai szakadárok támogatása miatt 2014 júliusában bevezetett gazdasági büntetőintézkedések hatályát. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök ennek kapcsán a csütörtöki kormányülésen bejelentette, hogy a kormány a kérdést megvitatta az elnökkel, és az orosz vezetés az EU lépésére válaszul ahhoz hasonlóan fog reagálni.

Az uniós korlátozó intézkedések a pénzügyekre, az energia- és a védelmi iparra irányulnak, akadályozzák az orosz bankok hozzáférését az uniós piacokhoz, korlátozzák bizonyos termékek kereskedelmét, és tiltják az EU-ban székhellyel rendelkező vállalatok számára, hogy befektetéseket eszközöljenek, vagy idegenforgalmi szolgáltatást nyújtsanak Oroszországban.

A gazdasági intézkedések mellett az EU pénzeszközök befagyasztását és utazási tilalmat is előír ukrán és orosz természetes személyek, valamint vállalatok képviselőivel szemben, akik/amelyek bizonyítottan felelősek a lázadók támogatásáért.

Oroszország – válaszul a nyugati szankciókra – 2014 augusztusában hirdette meg az élelmiszerembargót, amelyet Moszkva tavaly augusztusban 2017 végéig meghosszabbított.

A zárlat az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Ausztráliából, Norvégiából, Kanadából, Albániából, Montenegróból, Izlandról, Liechtensteinből és Ukrajnából származó termékekre terjed ki. Az orosz embargó és az „exporthelyettesítés” támogatása – orosz vélemények szerint – serkentően hatott az orosz mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlődésére.

Hasonló szankciók voltak, és részben vannak érvényben Törökország és Oroszország között is. A törökök korábbi fő exportterméke, a paradicsom például még mindig tiltólistán van, aminek egyik oka lehet, hogy a paradicsomtermelés területén időközben Oroszországban is megjelentek a nagybefektetők, így már nincsenek annyira rászorulva a török importra.

A török paradicsomtermelők is Szíria miatt szenvednek

Az orosz elnök június 15-én megtartott Közvetlen Vonal elnevezésű éves interaktív televíziós fórumán elmondta, hogy az ellenszankciók alkalmazásának mértékét a kapcsolatok alakulásának függvényében határozzák meg az adott országgal szemben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek