Mégsem csökkenti az áfát a román kormány

A román parlament bizalmi voksára váró új román kormány elhalasztja egy évvel a 2018. január 1-jére tervezett egy százalékpontos áfacsökkentést, így a jelenleg 19 százalékos áfa csak 2019. január 1-jétől csökken 18 százalékra – derült ki a beiktatásra váró kormány programjából, amelyet csütörtökön terjesztettek a törvényhozói testület elé.

Klaus Iohannis elnök hétfőn bízta meg kormányalakítással Mihai Tudose miniszterelnök-jelöltet, az ő kabinetjének várhatóan csütörtökön délután szavaz bizalmat a parlament. Az országban azt követően alakult ki kormányválság, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) megbuktatta Sorin Grindeanu volt kormányfőt, miután a szociáldemokrata pártelnök, Liviu Dragnea és Grindeanu viszonya megromlott.

A PSD és a kisebbik koalíciós partnere, a liberális ALDE ugyancsak saját kormányt javasolt, ugyanakkor módosított kormányprogramot terjesztett a parlament elé. A korábbi kormányprogramhoz képest az áfacsökkentés egyéves elhalasztása mellett bevezetik január 1-jétől az úgynevezett szolidaritási adót, valamint egy pótadót, amelyet az egészségre káros élelmiszerekre vetnek ki. A kormányprogram a szolidaritási adóról nem tartalmaz több részletet.

A társadalmi „méltányosság” jegyében a jelenlegi társasági adó helyett valamennyi vállalkozás esetében nem a nyereséget, hanem a bevételt adóznák meg. Emellett év végéig 20 százalékkal növelik a Romániában kitermelt és feldolgozatlanul exportált természeti ásványkincsek után az államnak fizetendő járadékot.

A Tudose-kormány programja sem mond le a bér- és nyugdíjemelésekről, valamint a társadalombiztosítási járulékok csökkentéséről. Az egyéni vállalkozók jövedelmi adóját januártól 16 százalékról 10 százalékra csökkentik, illetve adómentessé teszik a 2000 lej (136 ezer forint) alatti jövedelmeket.

Románia az idén 3 százalékos államháztartási hiányt vállalt, de az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, a román Költségvetési Tanács, valamint Klaus Iohannis államelnök kételyeit fejezte ki, hogy ezt tartani tudja a kormány. Szerintük hosszú távon nem tarthatók fenn a kormánykoalíció által megígért béremelések és adócsökkentések.

Kapcsolódó cikkünk: Csúszik a román közszférának beígért béremelés

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »