Mégsem csökkenti az áfát a román kormány

A román parlament bizalmi voksára váró új román kormány elhalasztja egy évvel a 2018. január 1-jére tervezett egy százalékpontos áfacsökkentést, így a jelenleg 19 százalékos áfa csak 2019. január 1-jétől csökken 18 százalékra – derült ki a beiktatásra váró kormány programjából, amelyet csütörtökön terjesztettek a törvényhozói testület elé.

Klaus Iohannis elnök hétfőn bízta meg kormányalakítással Mihai Tudose miniszterelnök-jelöltet, az ő kabinetjének várhatóan csütörtökön délután szavaz bizalmat a parlament. Az országban azt követően alakult ki kormányválság, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) megbuktatta Sorin Grindeanu volt kormányfőt, miután a szociáldemokrata pártelnök, Liviu Dragnea és Grindeanu viszonya megromlott.

A PSD és a kisebbik koalíciós partnere, a liberális ALDE ugyancsak saját kormányt javasolt, ugyanakkor módosított kormányprogramot terjesztett a parlament elé. A korábbi kormányprogramhoz képest az áfacsökkentés egyéves elhalasztása mellett bevezetik január 1-jétől az úgynevezett szolidaritási adót, valamint egy pótadót, amelyet az egészségre káros élelmiszerekre vetnek ki. A kormányprogram a szolidaritási adóról nem tartalmaz több részletet.

A társadalmi “méltányosság” jegyében a jelenlegi társasági adó helyett valamennyi vállalkozás esetében nem a nyereséget, hanem a bevételt adóznák meg. Emellett év végéig 20 százalékkal növelik a Romániában kitermelt és feldolgozatlanul exportált természeti ásványkincsek után az államnak fizetendő járadékot.

A Tudose-kormány programja sem mond le a bér- és nyugdíjemelésekről, valamint a társadalombiztosítási járulékok csökkentéséről. Az egyéni vállalkozók jövedelmi adóját januártól 16 százalékról 10 százalékra csökkentik, illetve adómentessé teszik a 2000 lej (136 ezer forint) alatti jövedelmeket.

Románia az idén 3 százalékos államháztartási hiányt vállalt, de az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, a román Költségvetési Tanács, valamint Klaus Iohannis államelnök kételyeit fejezte ki, hogy ezt tartani tudja a kormány. Szerintük hosszú távon nem tarthatók fenn a kormánykoalíció által megígért béremelések és adócsökkentések.

Kapcsolódó cikkünk: Csúszik a román közszférának beígért béremelés

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »