Trump egyre mérgesebb Kínára

Donald Trump elnök egyre frusztráltabb Kína Észak-Korea elleni büntetőintézkedések terén mutatott passzivitása miatt, ezért jelenleg Peking elleni lehetséges kereskedelmi akciókat fontolgat – mondta három magas rangú közigazgatási tisztviselő a Reutersnek.

A tisztviselők szerint Trump egyre türelmetlenebb Kínával szemben, és számos lehetőségen gondolkodik, beleértve az acél behozatalára vonatkozó díjakat.

A kínai acélra már több tucat dömping- és szubvencióellenes intézkedés vonatkozik, ezért csak kis mennyiségben van jelen az amerikai piacon. Trump ezekkel az amerikai ipart és munkaerőt kívánja védeni, melyet választási kampánya során is sokszor hangoztatott.

Kapcsolódó cikkünk: Hazai acél és szén kell Trumpnak, indulhat a vámháború

„Az elnök esélyt akart adni Kínának Észak-Korea kapcsán, de ennek nem volt meg az eredménye. Kína nagyon keveset tett az ügy érdekében” – mondta az egyik tisztviselő.

Washington hónapok óta sürgeti Kínát: zabolázza meg Észak-Koreát. A kérésnek Kína – például észak-koreai szénimportja csökkentésével – megpróbál eleget tenni. Trump egy április végén megjelent interjúban még dicsérte is Hszi Csin-ping kínai elnököt, aki álláspontja szerint megpróbálja féken tartani Észak-Koreát. „Nagyon kitartóan próbálkozik, nem akar zűrzavart és vért látni, jó ember” – fogalmazott a kínai elnökről, akivel áprilisban a floridai Mar-a-Lagóban tárgyalt.

  • Kína tényleg próbálkozik:

Trump bizalma azonban most megrendülni látszik, mivel Észak-Korea azóta is vígan tesztelgeti a rakétáit, valamint egyes források szerint „bármely pillanatban” készen áll arra, hogy végrehajtsa újabb, immár hatodik kísérleti atomrobbantását.

Az, hogy Trump valóban fog-e lépéseket tenni Kínával szemben, továbbra is tisztázatlan. Az amerikai elnök ugyanis hajlamos érdekes pálfordulásokra mind politikai, mind gazdasági téren. Jó példa erre, hogy áprilisban közölte, hogy egyelőre nem vonja ki országát az Egyesült Államokat, Kanadát és Mexikót tömörítő Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményből (NAFTA), miután telefonbeszélgetést folytatott a másik két érintett ország vezetőjével, és megállapodtak: inkább újratárgyalják a megállapodást. A bejelentés némi meglepetést okozott, mivel alig néhány órával korábban több kormányzati forrás épp az ellenkezőjéről beszélt.

Korábban írtuk: Néhány kínai cég szankcionálása megbénítaná Észak-Koreát

Forrás: CNBC / Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »