17 milliárdot buknak az olaszok a hétvégi bankcsődökön

Az Európai Bizottság jóváhagyta a két bajba jutott venetói bank szanálásának tervét, véget vetve azoknak a hónapok óta tartó találgatásoknak, hogy képes lesz-e Olaszország megkerülni a bankok állami hitelezését tiltó uniós szabályozást.

Az olasz kormány vasárnap jelentette be hogy a hazai szabályok alapján felszámolják a gyakorlatilag csődbe jutott két pénzintézetet, a Veneto Banca és a Banca Popolare di Vicenza nevű bankokat.

A két regionális középbank jó eszközállománya a legnagyobb olasz hitelintézet, az Intesa Sanpaolo tulajdonába került jelképes, egy eurós vételáron. A leválasztott kétes hitelállomány kezelésére és a két bank integrálásának költségeire maximum 17 milliárd eurót szán az olasz kormány.

„Az Intesa Sanpaolo beavatkozása lehetővé teszi, hogy elkerüljék azokat a súlyos társadalmi következményeket, amelyek a két bank adminisztratív felszámolásának kötelező eljárásából fakadtak volna. A közbelépésnek köszönhetően megmenekülnek az érintett bankok munkavállalói, kétmillió háztartás megtakarításai, a pénzügyileg támogatott mintegy kétszázezer vállalkozás tevékenysége és ezáltal két-hárommillió ember munkája” – mutatott rá hétfőn kiadott közleményében az Intesa Sanpaolo.

Az olasz központi bank hétfőn közölte, hogy rendben kinyitottak és a megszokott módon működnek a Veneto Banca és a Banca Popolare di Vicenza fiókjai, de immár az Intesa felügyelete alatt. A két bank összesen 960 fiókban közel 11 ezer munkavállalót foglalkoztat, közülük 880-at külföldön.

Ha az olasz kormány kénytelen lesz a teljes 17 milliárd eurós keretet felhasználni, azzal akár 1 százalékponttal is emelkedhet a hazai össztermék (GDP) arányában mért államadósság. Olaszország GDP-arányos államadóssága a tavaly év végén 132,6 százalékra rúgott, és ezzel a világranglista vezetői között szerepel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ugyanakkor a két venetói bank sorsának rendezésével hónapok óta tartó válságot zárt le a kormány, ami jó hír az olasz és az egész európai bankszektor számára, dacára a magas költségeknek. A kedvező hatást jól tükrözi, hogy az európai tőzsdéken látványosan erősödtek a bankrészvények, ezen belül Milánóban az Intesa Sanpolo közel 4,5 százalékkal drágult.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »