Irán tovább közeledne Katarhoz

Irán el kívánja mélyíteni a kapcsolatait Katarral, és elutasítja a Szaúd-Arábia és szövetségesei által az emírség ellen elrendelt „blokádot” – jelentette ki vasárnap Haszan Róháni iráni elnök a katari emírrel folytatott telefonbeszélgetésén.

„Teherán politikája az, hogy minél jobban fejlessze a kapcsolatait Dohával” – jelentette ki Róháni, aki Tamím bin Hamad ász-Száni sejkkel a ramadán muzulmán böjti hónapot záró íd el-fitr ünnep alkalmával beszélt az iráni elnöki hivatal honlapján olvasható közlemény szerint.

„Teherán a katari nép és kormány oldalán áll. Úgy véljük, hogy a nyomás, a fenyegetés és a szankciók nem jó megoldás a térség államai problémáinak a rendezésére” – jelentette ki az iráni elnök.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom június 5-én szakította meg a diplomáciai kapcsolatait Katarral, amelyet a „térség destabilizálására törekvő szélsőséges szervezetek támogatásával” vádol. Az emírség ellen blokádot meghirdető országok tíz napot adtak Katarnak arra, hogy – a szankciók feloldásáért cserében – teljesítse 13 követelésüket. Ezek között szerepel az Al-Dzsazíra televízió bezárása, a katari török katonai támaszpont felszámolása és az Iránnal fennálló kapcsolatok szűkítése.

Irán bejelentette, hogy Katar elszigetelése óta tengeri úton naponta mintegy 1100 tonna gyümölcsöt és zöldséget szállít az arab emírségbe.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »