Az oroszok letilthatják a Telegram üzenetközvetítőt

Az oroszországi működésének blokkolásával fenyegette meg a Telegram üzenetközvetítő szolgáltatót pénteken az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) arra az esetre, ha cég a törvényi előírásoknak megfelelően nem jegyezteti be magát “információterjesztő” vállalkozásként.

Alekszandr Zsarov, a Roszkomnadzor vezetője nyílt levélben fordult Pavel Durovhoz, a Telegram alapítójához. Ezt azzal indokolta, hogy a cég egyetlen alkalommal sem reagált a számos hivatalos megkeresésre. A 2014. augusztus 1. óta bevezetett orosz szabályozás szerint minden olyan “információterjesztőnek” (blognak, közösségi oldalnak, üzenetküldő szolgáltatónak stb.), amelynek közönsége meghaladja a 3 ezer főt, nyilvántartásba kell vetetnie magát a hatóságnál.

Durov a VKontaye közösségi oldalon közölt válaszában “az államérdek szabotálásával vádolta” meg Zsarovot. Rámutatott, hogy a Telegram blokkolása esetén az orosz tisztviselők érzékeny információt tartalmazó üzenetváltásai a WhatsApp és a Viber szolgáltatón keresztül bekerülnek “az Egyesült Államok által ellenőrzött” Apple iCloud és Google Drive felhőkbe. Furcsállta, hogy a hatóság miért éppen “az Oroszország viszonylatában semleges” Telegramot kívánja elérhetetlenné tenni.

Durov korábban többször is kijelentette, hogy a Telegram kidolgozásakor fő feladatnak a felhasználók adatainak védelmét tekintette. Hangot adott meggyőződésének, hogy a rendőrséggel és a titkosszolgálatokkal való együttműködés az oroszországi viszonyok közepette a törvénytisztelő polgárok adataival való kereskedéshez vezetne.

Számos szakértő szerint egyébként kiváló kódrendszere miatt a 100 millió – köztük mindössze 6 millió oroszországi – felhasználóval rendelkező Telegram a terroristák előszeretettel használt kommunikációs eszköze. Megfigyelők szerint Durov aligha lesz hajlandó a Roszkomnadzornak engedelmeskedni és a Telegram már megtette a szükséges műszaki lépéseket a várható letiltás megkerülésére.

A regisztrálás megtagadása miatt Oroszországban korábban letiltották már a Zello, a Line és a Blackberry üzenetközvetítőt. A WeChat és az Imo a blokkolás után úgy döntött, hogy mégis nyilvántartásba veteti magát és ismét működhet Oroszországban.

Bejegyeztetése esetén a Telegram, csakúgy mint az orosz jogszabályok szerint működő többi szolgáltató, köteles lesz tárolni ügyfeleinek üzenetváltását és a hatóságok felszólítására kiadni annak titkosítási kulcsát. Az Irina Jarovaja képviselőnőről elnevezett, tavaly elfogadott orosz terrorellenes törvény egyébként egyebek között arra kötelezi a cégeket, hogy csak Oroszországban hitelesített forgalomkódoló és -rejtjelező eszközöket használjanak.

Múlt héten egyébként az orosz parlament alsóháza első olvasatban elfogadta a névtelen messengerezést megtiltó törvénytervezetet. Ez előírná, hogy csak tisztázott személyazonosságú felhasználók vehessék igénybe a chatszolgáltatásokat. Az orosz törvényhozás útjára indított egy másik jogszabály-tervezetet is, amely megtiltaná a személyazonosság igazolása nélkül történő SIM-kártya-vásárlást.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Szkopje, 2018. január 18.
Radmila Sekerinska macedón védelmi miniszter (b) üdvözli Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Szkopjéban 2018. január 18-án. Stoltenberg kétnapos látogatásra érkezett Macedóniába. (MTI/EPA/Tomislav Georgiev)

Macedónia a NATO-tagságot sürgeti

Gjorge Ivanov macedón elnök azt kérte Jens Stoltenberg NATO-főtitkártól csütörtökön Szkopjéban, hogy Macedónia végre kapja meg a régóta "megérdemelt" NATO-tagságot. Stoltenberg szerint azonban a csatlakozás előtt Macedóniának rendeznie kell a több, mint két évtizedes névvitáját Athénnal.

Read More »