Kétes katari üzlettel élte túl a pénzügyi válságot a Barclays Bank

Csalás előkészülete és jogosulatlan pénzügyi segítségnyújtás címén vádat emeltek kedden az egyik legnagyobb brit befektetési bankcsoport, a Barclays és négy volt vezetője ellen.

A súlyos csalási ügyek felderítésére szakosodott brit nyomozóiroda (Serious Fraud Office, SFO) keddi bejelentése szerint az ügy a 2008-as pénzügyi válságig nyúlik vissza, amikor a Barclays – több más, megrendült helyzetű brit nagybanktól eltérően – nem kívánt költségvetési tőkejuttatást igénybe venni a brit kormánytól, hanem a piacról hajtott fel pótlólagos tőkét.

Az amerikai Lehman Brothers bankcsoport csaknem kilenc évvel ezelőtti összeomlása utáni piaci pánikhelyzetben a brit kormány és a Bank of England, a brit jegybank – minden idők legnagyobb – garanciavállalásokkal együtt összesen 500 milliárd fontos (180 ezer milliárd forintos) – bankmentő programját indította el, amelynek keretében évtizedek óta először állami tulajdonba kerültek brit nagybankok.

Az akkor részlegesen államosított két legnagyobb bank, a Royal Bank of Scotland (RBS) és a Lloyds megmentésére közvetlenül több mint 65 milliárd font költségvetési tőkeinjekciót fordított a kormány.

A befektetés nyomán a Lloyds-csoportban 43 százalékos, az RBS-ben 83 százalékos volt az állami részesedés. Az RBS-ben még mindig 73 százalékos a brit kormány tulajdonrésze, a Lloyd’s-csoportot már újraprivatizálták.

A Qatar Holding és a Challenger, az előző katari miniszterelnökhöz tartozó befektetési alap közel 5,3 millió fonttal segítette ki a bankot két tőkeemelés során 2008 júniusában és októberében. A befektetések nyomán a katari alapok a Barclay’s 6 százalékos tulajdonosává váltak, mely részesedésüket azóta is megtartották.

Az SFO szerint a vádemelés a Barclays, valamint a Qatar Holding és a Challenger Universal Ltd. katari alapok között 2008 júniusa és októbere között lezajlott tranzakciókkal van összefüggésben, és kiterjed egy 3 milliárd dolláros hitelkeretre, amelyet a Barclays nyújtott 2008 novemberében a katari államnak. A hatóságok az 5 évig tartó nyomozás során azt vizsgálták, hogy a Katar felé kifizetett, mintegy 322 millió font összegű tanácsadói díjak és a 3 milliárd dolláros hitelkeret megfeleltek-e a vonatkozó pénzügyi szabályoknak.

A cég mellett az SFO vádat emelt John Varley, a Barclays akkori vezérigazgatója és három volt területi igazgató, Roger Jenkins, Thomas Kalaris és Richard Boath ellen is.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: CNBC / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »