Ázsia népe whisky-be teszi a pénzét

Ázsia hatalmas népessége és bővülő tartalmú pénztárcáik termékeny talajt szolgáltatnak a whisky eladásoknak. Az alapelv egyszerű: ritka, korlátozott kiadású whisky-t vesznek, hogy később magasabb áron adják el őket.

Az ezer legnépszerűbb skót whisky palackok értékét nyomon követő index szerint 61 százalékos növekedés figyelhető meg 2015 január 1. és 2015. szeptember 30. között – mondta Matthew Fergusson-Stewart, a Glenfiddich whisky regionális márka-nagykövete.

„A whiskey nagyon-nagyon stabil a palackban, ha néhány alapvető szabályt betartva gondoskodunk róla. Így akár száz évig is ellehet” – fogalmazott.

„Ha egy nagyon jó palackot kapunk, amely egy bizonyos időben készül el, és amit nem fognak egyhamar újra előállítani, akkor van egy nagyszerű termékünk. Garantált, hogy ennek az üveg whisky-nek az értéke folyamatosan emelkedni fog, ezért aki birtokolja, biztosan nem fog azonnal túladni rajta, mivel később nagyobb hasznot remél” – fejtette ki. Ez a folyamat indult el Ázsiában.

„A whisky ázsiai szerelmesei nagyobb befektetési étvágyat mutattak, mint nyugati vetélytársaik, akik többnyire gyűjtők és csak saját személyes készleteiket kívánják bővíteni ahelyett, hogy a szeszesitalt nyereségre cserélnék” – jegyezte meg Mike Soldner, a B28 Whiskey Fund alapítója.

A B28 egy szingapúri székhelyű szervezet, amely pénzt gyűjt be emberektől, hogy aztán whiskybe fektesse. Az alap az első évben 20 százalékos nyereséget ért el, és ebben az évben mintegy 15 százalékos növekedésre számít, mondta Soldner a CNBC-nek.

Mire érdemes figyelni?

A befektetésekre semmilyen profit nem garantálható, és ez a whiskyre is vonatkozik, mondta Fergusson-Stewart és Soldner. Azt állították, hogy a whisky befektetések hátrányait nem vitatják meg eléggé, mivel csak az óriási potenciális nyereségre figyelnek.

Azok számára, akik mégis belevágnának, az alábbiakat érdemes követni:

  • Ismerd a whisky-det. Vannak hamisított termékek: a valódi palackoktól kezdve, amelyeket más típusú italokkal töltenek fel, egészen a hamis címkékig és márkákig, amelyek egyszerűen nem is léteznek. Az iparág néminemű ismerete segíthet minimálisra csökkenteni annak a kockázatát, hogy valamilyen nem autentikus terméket vásároljunk.
  • A palackok helyes tárolása: a whisky elpárolog, ezért elkerülhetetlen a palackok kifogástalan tárolása, nehogy az üvegek szivárogjanak, és ezáltal befolyásolják a szeszesital minőségét.
  • Legyen kilépési terv: nincs pénzbevétel, hacsak nem adod el a termékeidet, de az iparágat jól ismerő társaid, valamint a whiskygyűjtők valószínűleg nem fizetnek túlságosan magas árat a palackjaidért. Egyik megoldás, hogy csatlakozhatsz egy whiskyalaphoz, a másik, hogy olyan palackokba is fektethetsz, amelyeket a bárok vagy éttermek vásárolnának.

Forrás: CNBC

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »