Kitalált egy B-tervet a blokád alá vont Katar

Katar a gazdasági embargó feloldásáig nem tárgyal azokkal az arab államokkal, amelyek megszakították vele a diplomáciai kapcsolatokat, valamint a közlekedési és a kereskedelmi összeköttetést – jelentette ki hétfőn a katari külügyminiszter.

Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejk leszögezte: „Katar blokád alatt áll, nincsenek tárgyalások”. „Fel kell oldaniuk a blokádot a tárgyalásokhoz. Eddig nem láttunk ezzel kapcsolatos elmozdulást, ami előfeltétele annak, hogy bármi előrelépés történjen” – tette hozzá.

A katari külügyminiszter emellett kizárta, hogy országa párbeszédet kezdjen szomszédjaival belügyeiről, illetve a katari tulajdonú al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió jövőjéről.

Száni elmondta, hogy eddig még semmilyen követelést sem közölt Dohával Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, és Bahrein sem, amely országok – hét másikkal együtt – két hete megszakították diplomáciai kapcsolataikat Katarral, azzal vádolva az emírség vezetését, hogy terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beleavatkozik a belügyeikbe, nem utolsósorban az al-Dzsazírán keresztül.

A katari külügyi tárca vezetője szerint egyedül a kuvaiti uralkodó közvetített a viszályban, egyben kiemelte, hogy az emírség az Arab-öböl menti államok konkrét követeléseit várja a vita rendezésének érdekében. „Nem lehetnek olyan homályos követelések, mint például: a katariak úgyis tudják, mit akarunk tőlük, fel kell hagyniuk ezzel-azzal, és külföldi megfigyelőmechanizmus alá kell helyezni őket” – fűzte hozzá.

Száni ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a viszály elhúzódása esetén az emírség Törökországra, Kuvaitra, Ománra, valamint Szaúd-Arábia regionális riválisára, Iránra fog támaszkodni. „Van egy tartalék tervünk, amely főként Törökországra, Ománra és Kuvaitra támaszkodik. Irán pedig rendelkezésünkre bocsájtotta légitársaságunk számára a légterét, emellett együttműködünk mindazon országokkal, amelyek árukkal láthatják el Katart” – hangoztatta Száni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »