Friss hírek

Csőd szélére juttatták a Takatát a halálos légzsákjai

A japán Takata, amely a világ egyik legnagyobb autó alkatrész beszállítója a csőd szélére került a millió számra eladott, és már autókba elhelyezett hibás légzsákjai miatt. Ez ugyanis a gépjárműtörténelem eddigi legnagyobb visszahívásához vezetett.

A Reuters hírügynökség információi szerint a japán cég a jövő héten kérni fogja a csődeljárást maga ellen. A tokiói tőzsdén már fel is függesztették a vállalat részvényeivel történő a kereskedést.

A Takata egyetlen mentőöve, ha sikerül megegyeznie az amerikai Key Safety System beszállító céggel a felvásárlásról. Az adásvételi tárgyalások hónapok óta folynak, ám a jelek szerint mindeddig nem sikerült megegyezni.

Olyan hírek is felröppentek, hogy a Takata leállítja a légzsákok gyártását, miután befejezte a pótalkatrészek előállítását, és teljesítette az autógyártó ügyfelekkel szemben a meglévő szállítási szerződéseket.

A Takata autógyártó partnerei – többek között a General Motors, a Chrysler, a Ford, a Honda, a Toyota, a Mazda, a Nissan, a Mitsubishi és BMW – szerte a világon mintegy százmillió autót hívtak vissza a hibás légzsákok miatt. Ebből csak az Egyesült Államokban eddig csaknem 69 milliót.

A légzsákok felülvizsgálatára azért van szükség, mert előfordult, hogy nem fújódtak fel, vagy rosszul nyíltak ki, és emiatt elszakadtak, de olyan esetekről is tudni, hogy a légzsákokat felfújó pirotechnikai eszköz robbanótöltete idővel nedvességgel szívta meg magát, ami instabillá tette a vegyületet, és az eredetileg tervezettnél nagyobb erejű, repeszképző robbanást okozott.

A légzsákok meghibásodása miatt korábbi adatok szerint globálisan 16-an, az Egyesült Államokban 11-en meghaltak és összesen mintegy 180-an megsérültek.

A vállalat februárban ismerte el felelősségét a hibás légzsákok miatt, és bejelentette, hogy kompenzációt fizet.

  • KApcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Hamas_logo_934

A Hamász megsemmisítené Izraelt

A Gázai övezetet uraló Hamász az erre irányuló követelések ellenére továbbra sem hajlandó lefegyverezni magát és elismerni Izraelt, és a radikális iszlamista szervezet helyi vezetője szerint nincs ember, aki rábírja őket erre.

Read More »
obama_640

Obama újra a politikai színtéren

A volt elnök csütörtökön New Jerseyben és Virginiában szólal fel pártja kormányzó-jelöltjei mellett. Mindkét szövetségi államban ugyanis november 7-én lesznek a voksolások, s pillanatnyilag mindkét államban a Demokrata Párt jelöltjeinek előnyét jelzik a felmérések.

Read More »