Kína még mindig falja a szenet Mongólia nagy szerencséjére

Csaknem ötszörösével nőtt a mongol szénexport az idei első öt hónapban elsősorban annak a hatására, hogy jelentősen bővült a kínai import, miután Peking leállította a szén behozatalát Észak-Koreából.

Mongólia az év elején támogatásért fordult a Nemzetközi  Valutaalaphoz (IMF), miután drasztikusan visszaestek az országban a külföldi befektetések, zuhantak a nyersanyagárak és visszaesett a szén iránti kereslet. Mostanra azonban némileg kedvezőbbé vált a helyzet amiatt, hogy Kína leállította a szénvásárlást tradicionális szállítójától,  Észak-Koreától és ezért Pekingnek alternatív beszerzési forrás után kellett néznie.

A Kínával szomszédos Mongóliának kapóra jött az eset és Észak-Korea helyébe lépett: Mongólia az idei első öt hónapban 1,01 milliárd dollár értékben exportált szenet, ami 4,6-szorosa az egy évvel korábbinak.

A szénkivitel jelentős bővülésére Mongólia külkereskedelmi többlete 69,5 százalékkal nőtt a május végével záródott öt hónapban és elérte az 1 milliárd dollárt.

A legfrissebb adatok szerint Mongólia lett Kína második legnagyobb szénszállítója. Az ország ugyanis az idei első négy hónapban 11,7 millió tonna szenet exportált Kínába.

A Kínába irányuló mongol szén átlagára áprilisban 66 dollár volt tonnánként, ami duplája a tavaly április árnak. Kína a jóval távolibb Ausztráliától is vásárol szenet, lényegesen magasabb árért, tonnánként 122 dollárért.

Mongólia gazdasága hat éve még a világon a legnagyobb ütemben, 17,3 százalékkal bővült, főbb exporttermékei, a szén és a réz iránt azonban azóta megcsappant a külföldi kereslet, miközben jelentősen visszaestek a külföldi befektetések.

Tavaly a mongol hazai össztermék (GDP) 1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi 2,4 százalékos bővülés után. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint idén a mongol GDP 0,2 százalékkal zsugorodik.

Nemzetközi hitelezők egy csoportja, köztük a  IMF, 5,5 milliárd dollár pénzügyi támogatást hagyott jóvá Mongóliának a gazdasági reformok támogatására május végén. Az IMF 434 millió dollárral járul hozzá a pénzügyi csomaghoz, amelynek az összeállításában részt vett még az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB), a Világbank, Japán, Dél-Korea és Kína is.

Az ADB, Japán és Dél-Korea együtt mintegy 3 milliárd dollár hitelt nyújt, a kínai jegybank pedig három évre meghosszabbította a közel 2 milliárd dollárról szóló devizacsere- (swap) megállapodás hatályát.

A támogatásnak az a célja, hogy segítsenek átalakítani a gazdaság szerkezetét, csökkentsék a bányaipar túlsúlyát, amely jelenleg az ország kivitelének 90 százalékát adja. Bővebben

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »