Macron történelmet írt, de még nem dőlhet hátra

A francia napilapok szerint Emmanuel Macron teljesítette az egy évvel ezelőtt beígért forradalmat, az elnökség után a nemzetgyűlésben is nagy többséget szerzett, jóllehet a győzelem mérsékeltebb a vártnál. A szerkesztőségi írások ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a rekordalacsony részvétel gyengítheti a sikeres kormányzás alapjait, s azt jelenti: a választók nem adtak biankó csekket az államfőnek.

Az 577 fős nemzetgyűlésben megszerzett 351 képviselői hely azt jelzi a Le Figaro szerint, hogy az Elysée-palota után a nemzetgyűlést is bevette Emmanuel Macron, aki a két választás négy fordulójában végbevitte azt a forradalmat, amelyben egy évvel ezelőtt rajta kívül senki nem hitt.

A konzervatív lap szerint azért példátlan az V. köztársaság 1958-as megalakulása óta a jelenlegi parlamenti többség, mert Emmanuel Macron pártja egyedül és nem koalícióban győzött, a köztársasági elnök egyedül hozta létre a saját többségét. „Államfőnek a saját többségével szemben még soha nem volt ennyire szabad keze” – hívta fel a figyelmet a Le Figaro, amely szerint intézményi szinten olyan forradalom történt, amilyenre még nem volt példa.

A vezető gazdasági napilap, a Les Échos is azt emelte ki, hogy Macron teljesítette, amit vállalt: abszolút többséget szerzett, teljesen új profilú képviselőkkel, akiknek 38 százaléka nő, s ezzel „új történelem íródik”. Mindez a lap szerint megkönnyíti Macron feladatát, de növeli az elvárásokat is vele szemben. A lap ugyanakkor nem biztos abban, hogy „ez (az új rendszer) jobban fog működni, mint a korábbi, és képes lesz válaszolni a kétfajta Franciaország elvárásaira”.

A liberális L’Opinion szerint is „új politikai korszak kezdődik”. A lap egy karikatúrát is közölt, amelyen Edouard Philippe miniszterelnök jelenti a Jupiter istenként ábrázolt Emmanuel Macronnak, hogy a parlamenti többség nyugalomban van a következő választásokig, mire Macron azt válaszolja: „Sikerült, most unatkozom”.

A baloldali Libération szerint a vasárnap este véget ért választási periódus hihetetlen volt. Egy éve Emmanuel Macronnak nem volt semmije a köztársasági rendszerben, hacsak nem egy egyszerű marokkó pálcikája egy kifulladt kormányzatban. Ma pedig minden az övé. Csak az elemzők által sem látott távolmaradás tompítja a győzelmét.

A katolikus La Croix is úgy véli, hogy a rekordalacsony részvétel „szemfényvesztéssé” változtatja az elnöki győzelmet, hiszen az V. köztársaságban „még soha nem választottak meg ilyen gyengén egy nemzetgyűlést”. A lap szerint a francia társadalom egyszerre van tele várakozásokkal és ellentmondásokkal, s emiatt nem adott szabad kezet az elnöki pártnak.

„Tény, hogy a köztársasági elnök ellenfelei távol maradtak az elmúlt két vasárnap (a választásoktól), de ez nem jelenti azt, hogy magukévá tették az elnök elképzelését Franciaországról, és azt sem, hogy készek lenyelni azokat a változtatásokat, amelyeket tervez” – írta a La Croix.

A fővárosi Le Parisien szerint a nemzetgyűlési választások legfőbb tanulsága, hogy miközben „szenvedélymentes Macron-hullám” borítja el az országot, a jobbközép Köztársaságiak csökkenteni tudták veszteségüket, vereségük a vártnál kisebb, miközben az eddig kormányzó szocialisták teljesen célt vesztettek, a Jean-Luc Mélenchon vezette radikális baloldalnak önálló frakciója lesz, Marine Le Pen vezetésével a Nemzeti Frontnak pedig az eddig kettő helyett nyolc képviselője lesz a nemzetgyűlésben a pártelnök irányításával.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek