Már a kormány főtitkárával is meggyűlt a baja Grindeanu-nak

Mihai Busuioc, a román kormány főtitkára nem hajlandó saját leváltását és semmilyen más, Sorin Grindeanu miniszterelnök által kiadott rendeletet megjelentetni a hivatalos közlönyben, s ezzel gyakorlatilag megakadályozza azok hatályba lépését – írta hivatalos forrásokra hivatkozva pénteken a News.ro román hírügynökség.

Romániában azt követően alakult ki kormányválság, hogy a koalíciós pártok a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva szerdán megvonták bizalmukat Sorin Grindeanu kabinetjétől, a bűnbak szerepet elutasító miniszterelnök azonban bejelentette, hogy nem hajlandó lemondani. Tovább a teljes cikkre

Busuiocot a kormányzó szociáldemokraták (PSD) pártelnökének, Liviu Dragneának a bizalmasaként ismerik. A kormány miniszteri rangú főtitkárának kinevezése a januárban hivatalba lépett Grindeanu-kabinet első intézkedése volt.

A kormány főtitkársága a kabinet működésének műszaki, jogi, logisztikai, ügyintézési hátterét biztosítja. A főtitkársághoz tartozik a hivatalos közlöny is, amely csak a főtitkárság képviselőjének ellenjegyzésével jelentetheti meg a jogszabályokat.

A News.ro úgy tudja, hogy a pártjából kizárt, a koalíció döntésének jogosságát vitató miniszterelnök keresi a jogi megoldást arra, hogy leváltsa Busuiocot és hogy a kormány főtitkári tisztségébe a jelenlegi pártvezetés által mellőzött, Dragneával nyílt konfliktusban lévő Victor Ponta volt miniszterelnököt iktathassa be.

Grindeanu csütörtök esti sajtóértekezletén konkrét kérdésre sem erősítette meg Busuioc leváltását és Ponta kinevezését, csak arra kérte az újságírókat, hogy figyeljék a közlönyt.

A román sajtó szerint a kormány valamennyi minisztere lemondott, Augustin Jianu távközlési miniszter kivételével, aki megüzente, hogy csak Grindeanu kérésére mond le. A szociálliberális koalíció szerdán készül bizalmatlansági indítványt megszavazni a parlamentben saját volt kormánya ellen, hogy eltávolítsa Grindeanut a miniszterelnöki tisztségből.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

2016 szeptember 4. REUTERS/Nicolas Asfonri/Pool

May szerint nagyvonalú a brit Brexit-ajánlat

Rendkívül komoly és méltányos az előző este bemutatott brit javaslat, amelynek értelmében az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnése után is a szigetországban maradhatnak azok az uniós állampolgárok, akik még a kiválás előtt érkeztek - hangoztatta Theresa May brit kormányfő.

Read More »