Horribilis összegű kártérítést fizet Ausztrália a menekülteknek

Az ausztrál kormány beleegyezett abba, hogy közel 70 millió ausztrál dolláros (14,5 milliárd forintnyi) kártérítést fizet mintegy kétezer menekültnek és menedékkérőnek, akiket a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigetén létesített menekültközpontban tartottak fogva nyomorúságos körülmények között – jelentették be szerdán a sértettek ügyvédei és a kormány képviselői.

A keresetet tavaly nyújtotta be az ausztrál kormány és a menekültközpontot működtető két cég ellen 1905 menekült és menedékkérő, akiket 2012 novemberétől 2014 decemberéig tartottak ott fogva. Kártérítést követeltek a fogva tartási körülmények és rossz bánásmód miatt elszenvedett fizikai és lelki bántalmakért. A pernek szerdán kellett volna megkezdődnie a Victoria állambeli legfelsőbb bíróságon, és hat hónapot vett volna igénybe, de a sértettek ügyvédei az utolsó pillanatban tető alá hozták a peren kívüli megállapodást az ausztrál kormánnyal.

A menekülteket és menedékkérőket képviselő ügyvédek szerdai melbourne-i sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy az összeget szétosztják a menekültközpont volt és jelenlegi lakói között, attól függően, hogy mennyi időt töltöttek ott, és milyen bántalmakat szenvedtek. Az ausztrál kormány és a központot működtető két cég beleegyezett abba is, hogy állja a három évig tartó ügyvédi munka költségeit is, amelyek várhatóan meghaladják a húszmillió ausztrál dollárt (négymilliárd forint).

Peter Dutton bevándorlásügyi miniszter „megfontolt döntésnek” nevezte az egyezséget. Felhívta a figyelmet arra, hogy csak a fél évig tartó, bizonytalan kimenetelű bírósági eljárás ügyvédi költségeiért tízmilliókat kellett volna fizetni az ausztrál adófizetők pénzéből.

Ausztrália 2012 óta a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigetén és Nauru szigetországban helyezte el a tengeri úton érkezett migránsokat a menedékkérelmük elbírálásáig, de az ausztrál konzervatívok hatalomra kerülésük, 2013 óta szigorítottak a bevándorlási politikán. A zárt menekültközpontok létrehozását az ENSZ és különböző jogvédő csoportok is bírálták, „embertelennek” nevezve az ott uralkodó életkörülményeket. Sok bevándorló az afgán, dárfúri, pakisztáni, szomáliai, szíriai konfliktusok, míg mások a diszkrimináció és hontalanság elől menekült volna Ausztráliába, de ehelyett a menekültközpontba kerültek.

Pápua Új-Guinea a minap bejelentette, hogy hamarosan megkezdi a Manus szigetén lévő tábor felszámolását, amelyet októberig végleg be is zárna. Jelenleg több mint 800 migráns és menedékkérő tartózkodik a központban, amelynek működését tavaly a helyi legfelsőbb bíróság jogellenesnek találta.

Ausztrália tavaly, még az amerikai elnökválasztás előtt megállapodott Washingtonnal, hogy az Egyesült Államok befogadja azokat a menekülteket, akik a megállapodás megkötésének idején Pápua Új-Guineán és Naurun tartózkodtak, azaz több mint 1300 főt, cserébe pedig Ausztrália közép-amerikai menekülteket fogad be. A Fehér Ház megerősítette, hogy tartja magát a megállapodáshoz, jóllehet Donald Trump amerikai elnök korábban azt mondta, hogy felülvizsgálja a – szerinte ostoba – megállapodást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »