Korai még temetni az Öt Csillag Mozgalmat

A legnagyobb olasz pártnak, az Öt Csillag Mozgalomnak (M5S) a „megtorpanását” látták az időközi helyhatósági választások eredményeiben egyes elemzők, miközben az M5S nagy vetélytársa, Matteo Renzi volt miniszterelnök keddi nyilatkozata szerint túl korai még eltemetni a civilekből lett ötcsillagos politikusokat jól látható nehézségeik ellenére.

Ilvo Diamanti olasz szociológusnak a La Repubblica napilapban megjelent elemzése szerint az önkormányzati választásokon felmutatott sikertelenség ellenére hiba lenne az M5S bukásáról harsogni. Hangsúlyozta, hogy az M5S az országos felmérésekben majdnem 30 százalék támogatottsággal bír, vagyis továbbra is a legnagyobb olasz pártnak számít.

Diamanti emlékeztetett, hogy a 2009-ben párttá alakult civil mozgalom 2013-ban indult először parlamenti választásokon, amelyeket meg is nyert a szavazatok valamivel több mint 25 százalékával. Mégis az alig két hónappal később rendezett önkormányzati választásokon az M5S csak két polgármesteri széket szerzett a tizenötezer lakosnál nagyobb 92 városban.

A 2014-es időközi helyhatósági választásokon három polgármesteri mandátumot kapott a tizenötezresnél nagyobb 243 városban, miközben ugyanabban az évben a második legnagyobb párt lett a 2014-es Európai Parlamenti választásokon a voksok 21 százalékával. 2015-ben öt várost hódított meg 108-ból, tavaly tizenkilencet 160 önkormányzatból, megszerezve többek között a fővárost, Rómát és a piemonti tartományi székhelyet, Torinót. Most pedig a 160 – tizenötezer lakosnál nagyobb – városból kilencben jutott tovább a második fordulóra.

  • Az M5S ingadozó eredményeket mutat fel
Az országos és európai választásokon sikerrel szerepel, nem így a helyhatósági választásokon, amelyeken eddig csalódást okozott, nem tud érvényesülni ott, ahol „a tiltakozás helyett, javaslatokat kell felmutatni” – vélte a szociológus.

Hangsúlyozta, hogy az M5S saját szavazóbázisát a más pártokban csalódott, ezek ellen voksolók alkotják. Nem ismert vagy tekintélyes jelölteket állít, hanem más pártoktól szívja el a szavazókat. A jobb- és balközéppel ellentétben nincsenek területhez kötött gyökerei és hagyományai, ami önkormányzati megmérettetésen előnynek számít. Másrészt az M5S más párttal helyi szinten sem köt szövetséget, ami esélyeit növelhetné.

Matteo Renzi, a balközép PD főtitkára úgy nyilatkozott: az M5S-t korai lenne eltemetni, de látszik, hogy az ellenzéki párt nehézségekkel küszködik. „Firenze polgármestere voltam, tudom, mit jelent egy várost irányítani. Az M5S-nek ebben nincsen tapasztalata, nem tudja kezelni a közigazgatást” – jelentette ki Matteo Renzi.

Az M5S vezére, Beppe Grillo szokása szerint blogján reagált azt írva, hogy miközben mindenki eltemeti, az M5S „lassan de megállíthatatlanul” halad előre, meg fogja nyerni a következő parlamenti választásokat, és kész kormányra kerülni. Az olasz sajtó szerint ennek ellentmond, hogy Grillo megtiltotta az M5S politikusainak, hogy a helyhatósági eredményekről nyilatkozzanak. Valamint az is, hogy kedden az erőtlensége miatt sokat bírált Virginia Raggi római főpolgármester, az M5S politikusa bejelentette, hogy Róma nem fogad be több migránst, Grillo pedig közösségi oldalán a római roma táborok bezárását jelentette be. Mintha az M5S „kemény” intézkedésekkel igyekezne visszaszerezni megcsorbult népszerűségét.

Tavaly decemberben korrupciós vádakkal őrizetbe vették a római főpolgármesteri hivatal személyzeti igazgatóját, Raffaele Marrát, Virginia Raggi főpolgármester, az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) tagjának bizalmi munkatársát.

Most bukta el győzelmi esélyeit az Öt Csillag Mozgalom

Raffaele Marra börtönbe kerülése után lemondott Salvatore Romeo, a főpolgármester kabinetfőnöke, aki olyan, 30 ezer eurós életbiztosítást kötött tavaly januárban, amely kedvezményezettjének Virginia Raggit jelölte meg. Raggi, miután tavaly júniusban polgármesterré választották, kabinetfőnökévé léptette elő Romeót, és háromszorosára emelte a fizetését.

Szappanoperába illik a római városháza korrupciós botránya

A La Stampa szerint a 68 éves Grillo elfáradt; a lelkesedéssel teli civil mozgalom M5S politikai párttá alakult igazi politikusok nélkül, és ezzel megkezdődtek a belső hatalmi viták, amelyek az M5S vezető politikusait eltávolították szavazóiktól. Az IlSole24Ore gazdasági napilap szerint az M5S szavazatainak fokozatos elvesztését kockáztatja.

Az Il Fatto Quotidiano napilap szerint a helyhatósági választások nagy vesztese nem az M5S, hanem a PD volt, amely az utóbbi félévben hat százalékpontot, az önkormányzatokban 50 ezer szavazatot veszített, miközben a Silvio Berlusconi vezette jobbközép tartotta állásait. A lap hozzátette, az M5S erejéről igazi képet a következő olasz parlamenti választások adnak majd.

A helyhatósági választásokat Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője foglalta össze: „Renzi levegőért kapkod, Grillo a vízen lebegve nem süllyedt el, Berlusconi ünnepel”.

Kapcsolódó cikkünk: Az Öt Csillag Mozgalomnak áll a zászló

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »